Koliko se u Beogradu promenio bakšiš za godinu dana: Koliko treba da ostavite, a koliko ne ostavljate

- Mislim da ljudi generalno nemaju para. U odnosu na pre dve godine, manje me časte. Dešava mi se da mi na 900 ili 1.000 dinara ostave manje od 10 odsto, a dešava mi se i da mi na 2.000 dinara ništa ne ostave - priča konobar Miloš

  • 37

Nekada su konobari u Srbiji za svoj bakšiš mogli lepo da se provedu posle radnog vremena - pojedu i popiju zajedno sa društvom, danas to više nije slučaj. "Besparica" ili visoke cene hrane i pića, šta god da je, gosti gledaju da tek toliko "ispoštuju" onih neobaveznih 10 odsto na iznos računa. Tako su kelnerima, ranije za iznos od 2.000 dinara ostavljali napojnicu od 200 do 500 dinara, dok je danas to tek nekoliko desetina dinara.

FOTOGRAFIJA DANA: Ono kad konobar u Srbiji traži bakšiš

GOŠĆA mu je ostavila BAKŠIŠ od 500 DOLARA, a kad budete videli zašto - ODUŠEVIĆETE SE! (FOTO)

Pitali smo Beograđanina Miloša R. (29) koji već više od deceniju radi taj posao, kako "prolazi" sa bakšišom danas. Iako radi u jednom od najpopularnijih klubova u gradu, on otkriva da mu se često desi da mu ostave "tačno u dinar" za račun.

- Mislim da ljudi generalno nemaju para. U odnosu na pre dve godine, manje me časte. Dešava mi se da mi na 900 ili 1.000 dinara ostave manje od 10 odsto, a dešava mi se i da mi na 2.000 dinara ništa ne ostave. Nije da nemam situaciju kada mi na 800 dinara daju još 1.000, ali je sve češći slučaj da traže kusur od 200 dinara do 1.000 - priča Miloš.

Foto: Facebook/Tranzit Bar Foto: Facebook/Tranzit Bar

Opšte je poznato da na bakšiš, pored materijalne situacije gosta, utiče kvalitet usluge. Toga je svestan i naš sagovornik, te, kaže da se ne buni kada ga ne nagrade.

- Dešava mi se da bude tolika gužva u klubu, da ne mogu da stignem da se gostima posvetim kako treba i da za račun od 20.000 dinara, dobijem tačno u dinar i da se gosti samo okrenu i odu. Tad znam da nisam zaslužio i ne ljutim se. Ali se desi i da jedna strana firma kod nas pravi proslavu za njih 40, da smo ih služili nas petorica i da smo im se maksimalno posvetili. Pazar je očekivano bio ogroman, a kako su nas častili 10 odsto, i bakšiš. Od toga sam odveo devojku na večeru, kupio nam po poklon i još nekoliko dana smo trošili po kafićima - otkriva ovaj mladić.

Danas već, kaže, ne bi mogao da ga tako potroši jer su on i devojka počeli zajedno da žive u iznajmljenom stanu, ali veruje da bi bilo mnogo bolje da, po uzoru na Ameriku, uračunaju 10 odsto na bakšiš. Njihov zakon, isto tako, predviđa da gost ne mora da plati taj dodatak ukoliko nije zadovoljan uslugom.

Foto: Profimedia/Caia Image Foto: Profimedia/Caia Image

U restoranima u Londonu je vrlo često već dodat bakšiš od 12,5 odsto, u Parizu ide i do 15 odsto, u Rimu napojnica iznosi oko deset odsto...

Jer, kako mu definicija kaže - Bakšiš ili napojnica je mala količina novca koja se u znak zahvalnosti ili kao nagrada daje nekome za kvalitetno obavljenu uslugu. U mnogim kulturama bakšiš se podrazumeva, ali se u nekim azijskim hotelima smatra uvredom.

Onda su, po svemu sudeći, građani Srbije rešili ili da menjaju navike u skladu sa azijskim ili je, ipak, nešto drugo po sredi?

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Torima

    15. januar 2017 | 19:30

    Ma pazi majku mu, na racun od 800 din, musterija ti da 1000 i ceka kusur. Pa naravno da ce da ceka, nije pare brao na drvetu... Neka ide cetiri puta nedeljno u kafic i da svaki put ostavi po 200 din to je 3200 mesecno za baksis. Koga bre vi za*ebavate?? Racun se zaokruzuje kad je 780 na 800, a ne na 1000...

  • Rumplstinckin

    15. januar 2017 | 19:58

    Baksis se zaradjuje ljubaznoscu, kvalitetom usluge. Nazalost retki su pravi konobari.

  • Bizon

    15. januar 2017 | 19:31

    Neljubaznim konobarima ne ostavim ni dinar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA