Dedinje je bilo selo nedaleko od Beograda, a onda je kralj Aleksandar to promenio jednim potezom (VIDEO)

Kompleks je okružen šumom i prostire se na površini 3 puta većoj od Kalemegdana. Posetili smo ovu velelepnu građevinu i otkrili sve njene tajne. Čitajte i narednih dana samo na portalu Telegraf.rs

  • 3

Dvorski kompleks dinastije Karađorđević nalazi se na vrhu Dedinja. Prvo je građen na zemljištu na kom je danas Predsedništvo Srbije i zgrada Skupštine grada. Međutim, posle atentata na kralja Aleksandra Obrenovića 1904. godine, Petar I Karađorđević nije želeo da živi u dotadašnjem dvoru i napravio je novi odmah pored.

Na grobu Titove ljubavnice priroda urezala krst: Snimili smo misteriozno mesto i zanemeli od čuda (VIDEO)

Njegovom sinu Aleksandru užurbana metropola u koju se Beograd pretvarao počela je da smeta, pa je kupio parcelu u selu nedaleko od grada. Tako je Dedinje postalo popularno.

Još u to vreme 20-ih godina prošlog veka sam centar grada bio je prilično burno i prometno mesto, a kralj Aleksandar je želeo da njegov dom odražava srpsku srednjovekovnu tradiciju. Zato je 1924. godine počeo sa gradnjom Belog dvora, a završio 1929. godine.

Kompleks je okružen šumom i prostire se na 134 hektara, odnosno, na površini oko 3 puta većoj od Kalemegdana (ili 268 fudbalskih terena).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA