≫ 

Srbinu pisali kaznu za parking 1.870 dinara, pa mu stigao račun u Švajcarskoj 153 evra! Šta sad? (FOTO)

- Građani Srbije i Beograda nisu građani drugog reda, koji plaćaju parkiranje, dok pojedinci, koji voze automobile sa stranim tablicama misle da u našoj zemlji ne mora ništa da se plati, a tamo gde žive plaćaju sve obaveze - kaže za Telegraf.rs direktor "Parking servisa" Andrija Čupković

  • 6

Stranci odnosno vlasnici automobila sa stranim tablicama, ni na koji način ne mogu da se parkiraju u Beogradu a da tu uslugu kad tad ne plate, jer ovog nameta ne mogu da se otarase čak ni kada napuste našu zemlju.

Studentkinja je ostavila poruku na šoferki, ali OVAKAV odgovor od kontrolora parkinga nije očekivala (FOTO)

NEMA ZAŠTIĆENIH: Ko je bahati stranac koga je parking servis odšlepao sa zemunskog keja? (FOTO)

Srbin iz dijaspore Marko Tasić (40) tako je ostao zatečen kada mu je na adresu u Sent Galenu, nekoliko dana po povratku iz Srbije u Švajcarsku, stiglo da plati kaznu u iznosu od 164 franaka jer prilikom boravka u Beogradu nije dnevnu kartu za koju mu je nalog izdalo Javno-komunalno preduzeće "Parking servis".

Umesto da iskoristi popust od 50 odsto i u roku od osam dana prepolovi iznos napisane dnevne karte od 1.870 dinara, njemu je u Švajcarsku stigla "čestitka" u kojoj se od njega traži da iskešira 164 franka odnosno 153 evra.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Do ovoga, po svemu sudeći ne bi došlo da je platio dnevnu kartu, koja mu je izdata pošto nije platio parkiranje.

Tasić za Telegraf. rs kaže da mu je karta u iznosu od 1.870 dinara napisana 28. decembra u Travničkoj ulici.

- Vratio sam se u Švajcarsku, gde me je sačekalo neprijatno iznenađenje - dobio sam kovertu u kojoj je pisalo da na ime iste kazne moram da platim 164 franaka (153 evra)! Nisam mogao da verujem šta me snašlo. Zar je 1.870 dinara isto što i 153 evra?! - rekao je Tasić.

On tvrdi da je odmah pozvao "Parking servis" da vidi o čemu se radi:

- Interesovalo me je kako je to moguće. Kako 1.870 dinara, što je oko 15 franaka, može da se pretvori u 153? Gde ide ta razlika?! Nisu znali da mi odgovore - tvrdi Tasić.

U "Parking servisu", sa druge strane, objašnjavaju da oni svoja potraživanja naplaćuju preko inostranih agencija sa kojima sarađuju, i ističu da oni ne utiču na troškove tih firmi. U prevodu, potražuju svoje.

- Za to vozilo izdata je dnevna karta 28. decembra 2016. godine jer korisnik nije platio parkiranje. Cena dnevne parking karte iznosi 1.870 dinara za crvenu, žutu i zelenu zonu, a 720 dinara za opšta parkirališta izvan zoniranog područja. Svako ko izmiri svoje obaveze u roku od osam dana ima pravo na popust od 50 odsto. Cena je ista za sve vozače, bilo da su vlasnici vozila sa domaćim ili stranim registarkim oznakama - objašnjavaju u "Parking servisu".

Foto: parking-servis.co.rs Foto: parking-servis.co.rs

Ali, šta ako stranac ne plati kartu? U ovom preduzeću objašnjavaju da je postupak naplate potraživanja od dužnika sa stranim tablicama, regulisan tako što "Parking servis“ ima pravo da angažuje firme iz inostranstva koje imaju obavezu da za ovo preduzeće naplate iznose dnevnih karata.

- Ovo je samo je jedan od mehanizama koje nam zakon stavlja na raspolaganje da naplatimo svoja potraživanja od onih vlasnika vozila za koje Ministarstvo unutrašnjih poslova nema podatke. Tako, kada su u pitanju vozila stranih registarskih oznaka sa dugovanjem prema nama, kao u konkretnom slučaju, pribavaljanje podataka o identifikaciji vlasnika vozila, u cilju naplate izdatih naloga za plaćanje dnevne parking karte za uslugu parkiranja u zoniranom području grada Beograda, obavlja se posredstvom agencija sa kojima imamo saradnju o pružanju tih usluga. Naplata ukupnih troškova tih firmi isključivo je u njihovoj nadležnosti, a JKP "Parking servis” nema nikakve finansijske obaveze prema njima - kažu u "Parking servisu" za naš portal.

Foto: Promo Foto: Promo

S tim u vezi direktor JKP "Parking Servis" Andrija Čupković napominje za Telegraf.rs da ako se vodi računa o propisima, nema nikakvih dodatnih troškova.

- Smatram da je normalno da vozači sa stranim tablicama, kada parkiraju u Beogradu, plate parking na isti način, kako to čine i u svojim zemljama u inostranstvu. Ukoliko obaveze izmire u Srbiji, niko im neće naplaćivati dnevne karte u inostranstvu. Građani Srbije i Beograda nisu građani drugog reda, koji plaćaju parkiranje, dok pojedinci, koji voze automobile sa stranim tablicama misle da u našoj zemlji ne mora ništa da se plati, a tamo gde žive plaćaju sve obaveze.  Što se tiče samih iznosa koje plaćaju u stranim zemljama, oni su u skladu sa zakonima zemalja iz kojih vozači dolaze i mi ne možemo da utičemo na zakone drugih zemalja - ističe Čupković.

Foto: Facebook / Andrija Cupkovic Foto: Facebook / Andrija Cupkovic

Inače, u "Parking servisu" kažu i da su u poslednjih nekoliko godina strani državljani počeli redovno da plaćaju parkiranje, kao i naloge za dnevne parking karte.

- To se naročito dešava od trenutka kad smo počeli da primenjujemo blokadu vozila stranih registarskih oznaka, i mogućnost naplate svojih potraživanja preko agencija. S tim u vezi, korisnici vozila sa stranim registarskim oznakama ne mogu više da izbegavaju plaćanje parkinga, jer danas nisu u povlašćenom položaju u odnosu na vlasnike domaćih registarskih oznaka. Naprotiv, svi su stavljeni u ravnopravan položaj, i veliki deo duga koji su nekada stranci imali prema ovom javnom preduzeću, već je naplaćen - navode u ovom preduzeću.

Dodaju i da su uvođenjem ovakvog vida naplate potraživanja od parkiranih automobila sa stranim tablicama čiji vlasnici nisu plaćali parkiranje, na dnevnom nivou oslobodili oko 500 parking mesta za parkiranje u Beogradu.

(P. V. - Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Markoks

    8. februar 2017 | 02:44

    Isto se i meni desilo za dva neplacena parkinga u ks 760 sfr od iste inkasso firme. Nisam platio i nikad necu

  • Igor

    8. februar 2017 | 09:37

    Vidi se lepo na papiru da je u pitanju inkasso agencija. Ja evo u Danskoj ako neplqtim rqcun od 150 kruna, taj isti preko noci moze da naraste Primer Racun iznos: 150 kr Kamata: 100 kr bez obzira na oznos racuna, standardna je i iznosi 100 kr Administrativni troskovi 150 kr Troskovi inkasso agencije 500 kr I tako racun koji sam kogaobplatiti 150 kr sada moram platiti 1000 Pa ti ne plati racun dva puta... odlican sistem za stati na kraj neidgovornim ljudima, barem ovde u zemlji gde svako ima dovoljno da izmiri racune...

  • Edo

    9. jun 2022 | 07:27

    Pa kako ces platit parking u BG. Ja kao strani drzavljnin nemam mogucnost platit. Dodjem u BG na jedan dan i moram kupit SIM karticu da bi platio parking. To je neko planski smislio da guli strance i dijasporu. U svakoj normalnoj zemlji mozes kupit parking kartu na kiosku ili imas parking automat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA