≫ 

Velimir je proleteo ispod Mosta kralja Aleksandra: Do skoro niko nije verovao u to, a onda se pojavio neoboriv dokaz (FOTO)

Crkvenjak iz Crkve Svetog Marka sa ponosom se seća vazduhoplovnog podviga svog dede. U doba prvih vitezova avijacije ovakva bravura bila je vrhunac hrabrosti

  • 0

Prvi pilot koji je proleteo ispod Mosta kralja Aleksandra u Beogradu bio je Velimir Veselinović iz Bele Palanke. To se dešavalo pre Drugog svetskog rata, a Predrag Krstić se sa ponosom seća vazduhoplovnog podviga svog dede.

O OCU VLADIMIRA, SRPSKOG PILOTA HEROJA, 1946. JE PRIČAO CEO SVET: Uradio je nešto što je ušlo u ISTORIJU! (FOTO)

Krstić je crkvenjak u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, a Veselinović je bio njegov deda-stric, odnosno rođeni brat njegovog dede. On pažljivo čuva sliku svog pretka, napravljenu 1926. godine.

- To je zajednička fotografija svih koji su pohađali prvu klasu Podoficirske škole od 1924. do 1926. godine. Moja baka, Olga Veselinović, pričala mi je o ovom Velimirovom letačkom podvigu - objašnjava Krstić.

Budući da je bila udata za brata junaka ove priče, baka Olga je bila sasvim dobro informisana.

A njena priča govori o tome kako je vešti pilot uspeo da proleti ispod Mosta kralja Aleksandra, na čijim temeljima je napravljen današnji Brankov most.

Bilo je to u vreme kada takvi letački eksperimenti nisu bili nimalo očekivani.

Međutim, pojavila se fotografija koja je dokaz da je on učinio neverovatan podvig:

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

- Velimir Veselinović je imao dogovoren „randevu“, pa je, prema bakinoj priči, rešio da opčini svoju izabranicu i da ostavi na nju utisak na spektakularan način. Kako je most bio jedino mesto na kojem će ga izabranica njegovog srca sigurno videti, odlučio je da proleti ispod njega. I tako tri puta! U to doba, to je bio postupak bez presedana. Ali ga je izveo - prenosi Krstić priču svoje bake.

Danas Velimira njegovi potomci s ponosom pominju, jer je na neobična i tesna vrata ušao u gradsku istoriju.

Velimir Veselinović, vešti pilot, poginuo je pred sam početak Drugog svetskog rata, na Starom aerodromu, koji se nalazio u centralnom delu današnjeg Novog Beograda.

Baka našeg sagovornika, Olga Veselinović, imala je tipičnu sudbinu žene koja je ovde proživela 20. vek.

Kako objašnjava Krstić, četiri muške generacije koje su činile porodicu ove žene, od pradede, dede, oca i sina, bile su u ratovima, od Prvog svetskog, do onog kada nas je bombardovao NATO, a naš sagovornik bio je mobilisan na Kosovu.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA