INSPEKCIJA U DOMU ZDRAVLJA GROCKA zbog naplate participacije skuplje od propisane (FOTO)

U skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem zdravstveni inspektor je DZ Grocka naložio da se, pri naplati participacije, postupa u skladu sa Pravilnikom, i da o istom izdaje račun propisane sadržine

  • 1

Inspekcija Ministarstva zdravlja izvršila je vanredni inspekcijski nadzor u Domu zdravlja Grocka, u kojem se pacijentima naplaćuje participacija u Službi laboratorijske dijagnostike u Zdravstvenoj stanici Leštane tri puta više nego što bi trebalo a o čemu je Telegraf.rs pisao. Inspektori su utvrdili da se u laboratoriji participacija naplaćuje po oblastima a ne po uputu, i naložila Domu zdravlja da u slučaju participacije poštuje Pravilnik o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji za 2017 godinu.

Koliko košta odlazak u Dom zdravlja, a koliko da vam izvade krv i urin?

- U Domu zdravlja Grocka napalata participacije se vrši u skladu sa Pravilnikom, a uvidom u medicinsku i drugu dokumentaciju, u vezi sa laboratorijskim analizama, utvrđeno je da je određenom broju pacijenata izdat jedan uput za više oblasti laboratorijske dijagnostike, a participacija naplaćena po oblastima, o čemu je Dom zdravlja zatražio i mišljenje Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. U slučaju pogrešno vršene naplate participacije, Dom zdravlja će pacijentima izvršiti vraćanje odgovarajućeg iznosa - navodi se u izveštaju inspekcije Ministarstva zdravlja koja je dostavljena našem portalu.

U skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem zdravstveni inspektor je DZ Grocka naložio da se, pri naplati participacije, postupa u skladu sa Pravilnikom, i da o istom izdaje račun propisane sadržine.

Telegraf.rs je objavio je da je pacijentu u Zdravstenoj stanici Leštane naplaćena participacija u iznosu od 150 umesto 50 dinara za vađenje krvi i urina, a na koje je upućen na istom uputu. Po Pravilniku, kako nam je objašnjeno i u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i u Ministarstvu zdravlja, participacija se naplaćuje po uputu odnosno papiru tako da je pacijent trebalo da plati samo 50 dinara.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Direktor DZ Grocka Dragiša Stanojević tada je objasnio za naš portal da su oni štedeli papir pa su na jednom napisane sve potrebne analize.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Inače, uput za laboratoriju kakav se koristi u ovom domu zdravlja koristi se u svim ostalim, i participacija se plaća 50 dinara.

Daljinac baner

(Lj. R. / lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AVRAM

    7. mart 2017 | 15:39

    Hajde sad i do cuprije ocistite korupciju u to bolnici nece doktori da lece ako nema mite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA