≫ 

150 godina od momenta kad je poslednji turski komandant Ali Riza-paša predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću (FOTO)

Položen je venac na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je poslednji turski komandant Ali Riza-paša predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću

  • 0

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, položili su venac na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je poslednji turski komandant Ali Riza-paša predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću.

Beograd dobija još jedan most: Gradnja uskoro počinje kod Ade Huje

Uz prigodan program, muziku orkestra MUP-a, konjičku brigadu i pitomce Vojske Republike Srbije, defile je krenuo sa Trga republike, da bi prisutni na Kalemegdanu mogli da vide i dramatizaciju događaja prilikom primopredaje ključeva grada u izvođenju mladih glumaca „Dadova”.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Događaju je prisustvovala i v.d. sekretara za kulturu Ivona Jevtić, v.d. podsekretara za informisanje Boris Jovanović, kao i direktor JP „Beogradska tvrđava” Petar Andrijašević.

Gradonačelnik je naglasio da je ovogodišnja proslava Dana Beograda posebno važna, jer se obeležava 150 godina od dana kada je Mihailo Obrenović preuzeo ključeve grada od Turaka.

– To je dan u kojem je Beograd konačno postao slobodan i dan koji ćemo uvek obeležavati na poseban način.

- Ovo je prilika da se setimo svih važnih trenutaka istorije grada i drago mi je da su nam mladi glumci Pozorišta „Dadov“ priredili lepu predstavu i na taj način ulepšali ovu proslavu. Ovo je takođe dobar način da goste našeg grada upoznamo sa istorijom Beograda.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Ne stidimo se naše istorije, već je se sećamo i učimo iz grešaka koje smo pravili, kako bi budućnost naše dece bila lepša i bolja – rekao je Mali.

Nikodijević je istakao da se na današnji dan svaki Beograđanin oseća posebno, jer je 150 godina od kada samostalno i nezavisno upravljamo gradom veliki jubilej. Predsednik Skupštine grada je podsetio da se Beograd kroz istoriju mnogo puta borio za svoju slobodu.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

– Ljudi koji su dali život i posvetili svoj vek borbi za slobodu ovog grada ostavili su nam u amanet kao najviši cilj očuvanje teško stečene slobode. Zbog toga činimo sve da i u ovim teškim vremenima Beograd ostane slobodan i nezavisan grad. Ipak, u isto vreme radimo na tome da Beograd bude otvoren za sve ljude, ali i da se u njemu živi dobro, dostojanstveno i civilizovano – poručio je Nikodijević.

On je izrazio nadu da ćemo u godinama koje su pred nama znati da cenimo sve ljude koji su upisali svoje ime u istoriju Beograda.

– Događaj čiju godišnjicu slavimo danas samo je jedna od niza bitaka za slobodu Beograda, a na nama je da naučimo da je sačuvamo. To je najveća vrednost koju imamo i verujte da ćemo sve učiniti da tako i ostane – dodao je Nikodijević.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA