APEL: Dajte krv, nema je dovoljno!

Iz Instituta za transfuziju krvi pozivaju zdrave i punoletne građane da daju krv, jer je broj onih koji je daju u drastičnom padu zbog visokih temperatura i godišnjih odmora

  • 2

Institut za transfuziju krvi Srbije poziva sve zdrave, punoletne osobe da daju krv, jer su rezerve drastično smanjene i nedostaje krv svih krvnih grupa. Odziv građana smanjen je zbog tropskih vrućina, a broj organizovanih akcija je u padu zbog sezone odmora.

Građani mogu da daju u Institutu za transfuziju krvi, u Ulici Svetog Save 39, od 7 do 19 sati, na Trgu Republike u autobusu od 8 do 12 i od 16 do 20 svakog dana osim nedeljom, ili u lokalnoj službi za transfuziju krvi.

Kako se u apelu navodi, odziv građana u akcijama davanja krvi smanjen je zbog tropskih vrućina, a broj organizovanih akcija u firmama sveden je na minimum zbog sezone godišnjih odmora.

Beogradskim zdravstvenim ustanovama svakog dana potrebno je od 250 do 300 jedinica krvi, ali se strahuje da će dnevno moći da se prikupi od 125 do 150 jedinica, što nije dovoljno za zbrinjavanje bolesnika.

Prioritet će u narednom periodu imati životno ugroženi pacijenti i slučajevi koji zahtevaju hitno zbrinjavanje, a treba očekivati odlaganje operativnih programa, navodi se u saopštenju Instituta za transfuziju krvi.

(M. S. / Beta)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • strikla

    16. jul 2012 | 18:37

    E kad bi se taj autobus prosetao po Srbijici pa da svrati do Canka, Pajtica, Dacica, Dinkica.... bilo bi krvi na pretek a Bogami i cvaraka bi moglo da bude pa ko sta voli...

  • pele

    16. jul 2012 | 10:43

    Trebalo bi da se ljudi motivisu,da ako su davaoci krvi,dobiju popust/besplatno neko lecenje,intervenciju.Jer,ako dajuci krv nekome spasava zivot,a po pravilu,kad tom davaocu dodje neka nevolja i treba mu pomoc,znamo svi kako se zavrsava-ako imas novaca lecimo(i to ne ovde u drustvenoj ustanovi,jer nemamo ovo,ono,ali znam kolegu,privatnika ima sve),ako nemas,umri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA