Beograd, 1930. godina: Nema Terazijskog tunela, preko Zelenog venca biciklom, a tu je i tramvaj

Na prvi pogled ne izgleda mnogo drugačije, osim što se na mestu tunela ulica račva na dva kraka, jedan tamo ka sadašnjoj Sremskoj i drugi - ka Prizrenskoj ulici

  • 7

Fotografija Brankove ulice iz 1930. godine koja je vlasništvo Istorijskog arhiva Beograda, prikazuje centralnu gradsku ulicu bez njenog zaštitnog znaka - Terazijskog tunela.

USRED BEOGRADA NALAZIO SE NAJVEĆI KONCENTRACIONI LOGOR: Na hiljade srpskih logoraša je u njemu preminulo! (FOTO)

Na prvi pogled ne izgleda mnogo drugačije, osim što se na mestu tunela ulica račva na dva kraka, jedan tamo ka sadašnjoj Sremskoj i drugi - ka Prizrenskoj ulici.

Svaka od zgrada na fotografiji je i sada na svom mestu a,  ono što "odskače" su i biciklisti koji voze uporedo sa automobilima tog vremena. Vide se i tramvajske šine sa tramvajem koji stoji na mestu sadašnjeg autobuskog stajališta. Tramvaji odavno ne prolaze tuda, pa ne postoje ni šine, a bicikliste je gotovo nemoguće videti u tom delu grada.

Pišite nam šta vam je lepše - Brankova ulica iz tog perioda ili sada?

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Black White Army

    23. maj 2017 | 23:05

    Nekad bilo lepse.

  • čarls bronson

    24. maj 2017 | 08:25

    Imam jednu knjigu BIGZ, "Beograd nekad i sad" izdatu '76 , tako da je tadašnje sada, sadašnje nekada, pa povremeno pogledam slike, čisto da mi je srce na mestu. Prisetim se kliničkih dana i svih lepih trenutaka detinjstva. Možda je bilo i ružnih, ali sam njih zaboravio. U svakom slučaju '60 i '70 živelo se nekako sporije, mirnije . Idući Jevremovom kroz prozore su dolazili mirisi raznih gulaša, pasulja sa rebrima, lenjih pita, bundevara ......Imali smo jedan TV kanal, čitali smo stripove, igrali "fuciku" na Kališu i u školskom dvorištu, skupljali i tapkali sličice oto-moto i fudbalskih prvenstava, igrali klikere na mort i "rošu" . Sada su to sve zamenili interneti,kablovske sa 200 kanala, raznorazne igrice, "fucika" se igra na plejstejšnu. Jednoglasno glasam za stari Beograd, naravno onaj koji pamtim.

  • Nina

    24. maj 2017 | 08:12

    Sve je tada bilo i lepše, ukusnije i ormenije. Centar grada je unakazen sa novim zgradama posle 2.sv.rata i dolaskom komunista na vlast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA