Useljavanje kod školaraca: Ovo su osnovne škole koje će prve primiti mlađe drugare

Škole "Jovan Cvijić", "1.300 kaplara" i "Vojvoda Mišić" prihvataju predškolce

  • 1

U osnovne škole "Jovan Cvijić" na Paliluli, "1.300 kaplara" na Zvezdari i "Vojvoda Mišić" na Savskom vencu uz đake uskoro će ušetati i predškolci u učionice adaptirane u vrtiće.

Ove godine se očekuje oko 20.000 prijava za vrtiće u Beogradu

Kako objašnjavaju iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, u ovim osmoletkama u toku su pripreme za postupak javne nabavke za adaptaciju prostora za predškolce. Mališani bi trebalo da ispune ukupno osam učionica koje su sada prazne, a u grupama može biti do 26 dece.

- To nikako ne utiče na broj prvaka u školama jer je osnovna ideja projekta „Mreža škola" da se višak učionica u školama adaptira u prostore za predškolce zbog nedostatka slobodnih mesta. Grad Beograd je obezbedio novac za adaptaciju škola i ovo je jedan od načina da se smanji pritisak na predškolske ustanove i da se koristi već postojeći prazan prostor u školama - kažu iz Sekretarijata i dodaju da su ostale škole koje očekuju ovakve promene u fazi pripreme dokumentacije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak juče je istakao da je preko 23.000 podnetih zahteva za vrtiće rekord, ali i veliko opterećenje, te su saradnja sa privatnim vrtićima, projekat „Mreža škola" i proširivanje postojećih vrtića načini da se smanji lista čekanja. On je najavio da će u prestoničke privatne vrtiće ove godine moći da se upiše između dve i tri hiljade dece koja ne dobiju mesto u državnim predškolskim ustanovama, a grad će im za to refundirati deo troškova.

- Sada očekujem da se proveri dokumentacija roditelja, a da se onda pravedno napravi i lista - istakao je Gak.

Foto:  Novak Đoković fondacija Foto: Novak Đoković fondacija

Na adresu predškolskih ustanova ove godine su stigla čak 23.084 zahteva, što je oko šest odsto više nego lane. Za razliku od prošle godine, kada je ubedljivo najviše prijavljene dece bilo na Novom Beogradu, u Zemunu i na Voždovcu, sada je najviše zahteva podneto na Čukarici, slede Novi Beograd i Palilula. Preliminarna lista primljenih biće objavljena 12. juna.

Još škola je u planu za adaptaciju: "Stefan Nemanja", "Radojka Lakić" i "Isidora Sekulić" su neke od osmoletki u kojima nova "Mreža škola" predviđa da se deo prostora ustupi vrtićima. Kako je gradonačelnik Siniša Mali precizirao u februaru na predstavljanju "Mreže", na ovaj način dobilo bi se ukupno 1.835 novih mesta za mališane.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J

    29. maj 2017 | 00:50

    Os" Veljko Dugosevic" na Zvezdari ima priprwmni predskolski program,besplatan,vec 11 godina. Sve informacije na sajtu skole.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA