≫ 

Ovi dečaci su genijalni: Smislili su kutiju za lekove koja vam pošalje SMS ako zaboravite da ih popijete! (FOTO)

- Nikolin stric pije 13 vrsta različitih lekova i ideja je potekla od njega. Praktično nas je vrbovao po učionici - priča Mihailo

  • 4

Srednjoškolci Nikola Opačić, Mihailo Vidaković i Nemanja Tadić pobedili su sa svojim izumom, pametnom kutijom za lekove, na takmičenju koje je organizovao PROMOS - Organizacija za promociju potencijala Srbije. Ovi momci smislili su pomagalo koje bi trebalo da bude ispomoć pre svega starijima.

 

DA LI SU OVO NAJJAČI BILBORDI U SRBIJI? Pogledajte malo bolje KO SE NALAZI NA NJIMA i oduševićete se! (FOTO)

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Na takmičenju  "Preduzetnici u srednjoj" je bilo više od 1.500 prijavljenih srednjoškolaca. Nikola, Nemanja i Mihailo su dovoljno dugo i predano radili na svom prototipu da dovedu svoje "čedo" do prvog mesta.

 

U jednom delu kutije su pregrade za lekove, za svaki dan u nedelji. Ako se ne popije lek, kutija pošalje SMS.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Njih trojica su učenici III/6 Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" u Beogradu, smer elektrotehničari računara. Pobednički tim  DHG, Digital helping group.

 

- Nikolin stric pije 13 vrsta različitih lekova i ideja je potekla od njega. Praktično nas je "vrbovao" po učionici da se uključimo u projekat - priča Mihailo. Nikola kaže da nekome ko ne može da "pohvata" kad koji lek treba da popije, kutija mnogo može da olakša život.

 

 

Nemanja je došao na ideju o SMS modulu, a Mihailo je odradio kodiranje, da bi sve bilo funkcionalno. Kada pacijent ne popije lek, kutija posle 10 minuta pošalje poruku nekoj odgovornoj osobi, da pacijent nije popio lek. Svaki pacijent može da ima i po dve odgovorne osobe, koje brinu o tome da on redovno pije lekove.

 

Ako je pacijent zaboravan kutija počinje da pišti i upali se LED dioda. Ovaj izum je napravljen baš za starije osobe koje se ne služe telefonima ili se ne snalaze s njihovim korišćenjem.

 

 

U jedan deo kutije predviđeno je da se stave lekovi, za svaki dan u nedelji. Pritiskom na dva dugmeta programira se da pišti svaki put kad terapija treba da se uzme.

 

Izrada prototipa je koštala tačno 2.342 dinara. Delove su naručivali iz Kine i odlično rade, prijatno su iznenađeni Nikola i Mihailo. Voleli bi, pričaju, kada bi neko bio dovoljno dalekovid da im pokloni stipendiju. Ali,  za sada, osim medijske pažnje, ništa drugo nisu dobili. Imaju još inovacija u planu kada je u pitanju kutija za lekove. Planiraju da naprave model prilagođen ljudima koji imaju problema sa sluhom.

 

Nagrađeni su, između ostalog, kursevima stranog jezika, a škola je, zahvaljujući njima, dobila laptop.

 

Četvrta faza projekta "Preduzetnik u srednjoj", kažu, biće održana naredne godine, kada će oni, kao pobednici, narednim generacijama preneti svoja iskustva. Voleli bi, kažu, da otpočnu serijsku proizvodnju, ali...

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Ali, oni se tu ne zaustavljaju. Uprava grada u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom organizovala je novo takmičenje "Startup ideja", na koje su se prijavljivali srednjoškolci i njihove starije kolege, na fakultetima.

 

Zapravo, Digital helping group je već u finalu sa pametnom kutijom za lekove, među 17 fakultetskih i još 2 srednjoškolska tima. Finale je zakazano za petak, 2. jun.

 

- Prilično su nam solidni izgledi, imamo šanse - uveren je Nikola.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goga

    30. maj 2017 | 08:44

    Momci -bravo!

  • LJILJANA

    30. maj 2017 | 12:12

    Svaka cast momci ! Odusevljena sam. Hocu odmah da kupim kutiju. Tako se pocinje , pa moze i da se dodje do Nobela kasnije . Bravo !

  • Zak

    30. maj 2017 | 16:50

    Patentirajte tu kutiju, za svaki slucaj. Ako ne krenete u serijsku proizvodnju mozete bar patent da "zavalite" nekom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA