≫ 

Beogradski pobednik kakav 99% nas nije videlo: Kamera je bukvalno bila ispred glave spomenika na Kalemegdanu (FOTO)

Ovako, oči u oči s njim, sigurno niste imali priliku da se sretnete

  • 8

Spomenik Pobednik na Kalemegdanu jedan je od simbola Beograda. Ponosno stoji na tvrđavi odolevajući vremenu. Nezamislivo je da obilazite Beograd, ako niste odatle ili da šetate popularnim Kališem, a da ne obiđete i Pobednika. Mnoge fotografije iz glavnog grada uslikane su baš pored njega.

Pogled s Kališa 1934: Sve je isto, samo nema Novog Beograda. A tu je još jedna važna razlika (FOTO)

Ali, ovako, oči u oči s njim sigurno niste imali priliku da se sretnete. Ovu "grdosiju" od 14 metara teško je sagledati uživo, jer koliko god vi prišli i obišli, nemoguće je. Pa, evo prilike da ga upoznamo izbliza.

Skulpturu nagog muškarca sa golubom i mačem u bronzi uradio je vajar Ivan Meštrović. Postavljena je na platou Gornjeg grada u čast desetogodišnjice proboja Solunskog fronta 7-8. oktobra 1928. godine. Sada se lepo vidi da je Pobednik muškarac u punoj snazi i naglašene muskulature. Mač u desnoj ruci je okrenut nadole, kao simbol ratnika uvek spremnog da brani otadžbinu i brzo reaguje na napad. Čelo mu je namršteno, jer on je ratnik koji večno bdi.

Dugo se polemisalo o tome šta pobednik drži u drugoj ruci.

Foto: helivideo.rs/Dragan Trifunović Foto: helivideo.rs/Dragan Trifunović

Većina je smatrala da je reč o golubu, ali u pitanju je grabljivica. Тaj podatak potvrđuju i pisma Ivana Meštrovića u kojima se spominje soko, kao simbol nepobedivosti i nesputane slobode.

Pobednik je arhetipski junak, ratnik u periodu mira, nosi obeležja hrabrosti. Meštrović je spomeni izradio 1913. godine kada se javlja ideja o ujedinjenju jugoslovenskih naroda, pa je spomenik simbol jugoslovenskog junaštva. U suštini, Pobednik odstupa od prikaza pobede koji su bili uobičajeni. Pobeda i njeni simboli se još od antike prikazuju u ženskom obliku, kao što je francuska "Marijana" ili nemačka "Germanija".

Foto: A.Nalbantjan Foto: A.Nalbantjan

Beogradska javnost se u to vreme pobunila, nisu hteli da spomenik bude deo fontane na Terazijama. "Nag muškarac! Iju, slatka moja", možemo da zamislimo beogradske dame kako se sablažnjuju i krste na zamisao da "to" bude u centru grada. Različita udruženja beogradskih gospođa smatrala su da je to nedolično. U novinama je osvanula ideja da Pobednika stave u bazen, "kad je već go", dok su drugi bili za ideju da se postavi na ogroman stub, znatno viši od onoga na kojem stoji danas.

- Eto tako bi mogao da stoji dovoljno visoko da niko ne vidi da je go - zajedljivo su komentarisali u štampi.

Njegova prošlost, od nastanka do konačnog postavljanja bila je burna, a skulptura je proputovala Evropu dok konačno nije stigla na mesto koje svi poznajemo.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Odlučeno je da se Terazijski trg nazove Trgom prestolonaslednika, a da se na sredini trga podigne velike fontana, u slavu velike pobede. Predsednik Opštine Ljuba Davidović izvestio je Meštrovića.

Za izradu je određena fiskulturna sala u školi "Kralj Petar", jer je ona imala dovoljno visok plafon kako bi Meštrović mogao da napravi skulpturu visoku pet metara. Sama fontana je bila zamišljena monumentalno, sa prečnikom od osam metara, sa četiri lava koja bi je krasila, a iz nje bi se izdizao stub na kojem bi se nalazio Pobednik.

Stub je trebalo da ima i pet segmenata koji su predstavljali petovekovno ropstvo. Planovi nisu sačuvani.

Foto: A.Nalbantjan Foto: A.Nalbantjan

Počeo je Prvi svetski rat, a Meštrović, austrougarski državljanin, morao je da napusti Srbiju. Radovi su stali, a dugo se verovalo da je skulptura uništena. Međutim, bilo je potpuno drugačije. Meštrović je pre početka vojnih sukoba poslao model u Češku na livenje i tako ga je sačuvao.

Beogradska opština ga je otkupila i stavila u jednu šupu na Senjaku, gde je držala različite stvari sa kojima nije u tom trenutku znala šta bi.

Pobednik je prvobitno trebalo da nosi ime Vesnik pobede.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: helivideo.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Student95

    28. maj 2017 | 20:30

    Ne znam za neko junaštvo južnih Slovena iz tog perioda. Znam samo za nezabeleženo junaštvo srpskog naroda u ratovima za oslobođenje od Turaka i kasnije a posebno u Prvom svetskom ratu. Ponovo svojom junačkom istorijom cašćavamo Hrvate i Slovence koji metak nisu ispalili za slobodu, na protiv Hrvati su najstrašnije zločine počinili u Mačvi. Usključivo su Srbi (Srbi, Crnogorci i nacionalno svesni Srbi muslimani) osvojili slobodu.

  • CCCC

    28. maj 2017 | 18:44

    Moćno,jako!

  • Laufer

    28. maj 2017 | 19:38

    Isti Avatar!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA