Kamene pjace oko Kosančićevog venca: Dve prometne raskrsnice biće uređene kao Italijanski trgovi (FOTO)

Postavljaju se klupe, dekorativne česme i skulptura

  • 1

Prometne raskrsnice, koje predstavljaju kapije Kosančićevog venca, sledeće godine biće pretvorene u pjacete - male, uređene trgove, popločane kamenom. Prema najavi glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića, asfaltne površine odlaze u prošlost, a veza Kalemegdana i Topličinog venca sa Kosančićevim vencem, biće atraktivni skverovi, kao prirodni peščani tok - kako saznaju "Večernje novosti".

Mali: Obnova fasada na Kosančićevom vencu i u Fruškogorskoj pri kraju (FOTO)

Prelepa zgrada narodne biblioteke je planula, ali to nije moralo da se desi te 1941. O ovome nas nisu učili na časovima istorije!

Folić objašnjava da će nova dva trga biti popločana istim kamenom kojim su popločani trotoari Kosančićevog venca.

- Pjaceta ispred austrijske ambasade biće prostor na kome se susreće Kalemegdan sa pešačkom zonom  i velikim stepeništem koje je glavna veza sa savskim šetalištem, mestom odakle danas dolazi najveći broj posletilaca Beograda. Na toj pjaceti biće postavljena klupa i kamena česma za one koji su se umorili penjajući se stepenicama - objašnjava Folić.

Gradskim urbanistima stigla je i inicijativa da se na tom mestu postavi i jedna moderna skulptura koja će uvesti radoznale posetioce u ovu zonu kulture u kojoj je za sledeću godinu planirana izgradnja gradske galerije.

Druga pjaceta, na uglu sa Pop Lukinom, povezaće svojim kamenim pločnikom zonu Kosančićevog venca sa zonom knez Mihailove, pa će se pešački tokovi koji silaze na reku, ulicom Vuka Karadžića sa jedne, i sa Obilićevog venca, sa druge strane, slivati ulicom Topličin venac upravo na ovaj novoformirani gradski trg.

Foto: Promo

- Na ovoj pjaceti moći će da se predahne uz pogled na sveže uređene fasade o ovom delu grada. U neposrednoj blizini je i prostor biblioteke koji će se, prema projektu čuvenog bečkog arhitekte Borisa Podreke, preurediti u još jedan javni prostor na kome će posetioci imati priliku da se upoznaju sa srpskom istorijom i građom koja je stradala u bombardovanju 6. aprila 1941. godine - priča Folić za "Novosti".

Glavni gradski arhitekta kaže da su ove značajne javne površine do sada bile potpuno zapuštene i preplavljene nelegalno parkiranim automobilima.

- Njihovom reafirmacijom, kao i celokupnom gradskom strategijom kojom se prednost daje pešacima i biciklistima, dok se automobili sa javnih površina preusmeravaju u garaže, značajno se poboljšava kvalitet života u Beogradu po uzoru na Beč, Kopenhagen i Barselonu - zaključuje prvi urbanista grada.

Kosančićev venac do kraja novembra dobiće novo, umiveno lice. Radovi na dve pjacete biće u poslednjoj fazi rekonstrukcije ovog starog dela Beograda. A već sledeće godine počeće izgradnja gradske galerije, a krajem naredne urediće se i prostor na mestu stare narodne biblioteke.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lili

    12. avgust 2017 | 22:00

    Divno!Taj sarmantni deo grada je uvek bio lep,posle ovih radova verujem jos lepsi.Kamena kocka idealno resenje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA