≫ 

Delije i Grobari se prepucavaju grafitima na domu Ive Andrica: Kuća jedinog srpskog nobelovca išarana navijačkim porukama (FOTO)

Od 1958. godine, pa sve do danas, Andrićev dom odisao je duhom velikog pisca. A onda su se navijači dosetili da to promene i išarali ga na najružniji način

  • 6

Kao da je rokovnik u koji se upisuju važni datumi, zid kuće najvećeg srpskog pisca i jedinog nobelovca, Ive Andrića, išaran je grafitima navijača Crvene zvezde i Partizana.

Mrzeo sam oca, voleo majku, ljubio jednu udatu ženu: Ispovest koju nikad nećete zaboraviti

Jedni druge prekrižuju, i bore se za mesto na kvadratnom metru na kom će napisati čiji klub i kad igra sledeću utakmicu. I to sve na kući nobelovca.

Andrić je u stanu na Andrićevom vencu živeo sa suprugom Milicom Babić od 1958. godine, a spomen-muzej na ovom mestu otvoren je 1976. godine.

Sačuvani su autentični raspored i izgled ulaznog hola, salona i Andrićeve radne sobe. U preostalom adaptiranom prostoru otvorena je stalna postavka, koja hronološki prati život i stvaralaštvo laureata Nobelove nagrade.

Zastupljen je originalni muzejski materijal iz Legata Ive Andrića, fotografije, dokumenta, umetnički i lični predmeti, knjige i časopisi, odlikovanja.

Od 1958. godine, pa sve do danas, Andrićev dom odisao je duhom velikog pisca. A onda su se navijači dosetili da to promene i išarali ga spolja, na najružniji način.

Foto: Telegraf

Ivo Andrić je rođen u Travniku, odrastao u Višegradu, škole pohađao u Sarajevu, Zagrebu, Beču, Krakovu, tamnovao u austrougarskim zatvorima kao pripadnik organizacije Mlada Bosna.

Godine 1919. postaje građanin Beograda i stupa u diplomatsku službu, u kojoj ostaje sve do izbijanja Drugog svetskog rata.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amerika

    8. septembar 2017 | 11:01

    Evo primera da su navijaci, cast ostalima, nepismeni, jedino sto znaju to je da urlicu ko stoka na tribinama...

  • Marko

    8. septembar 2017 | 11:00

    Mucenici ne znaju ko je on.. I da znaju nista ne vredi

  • BELGRADE

    8. septembar 2017 | 13:09

    Pre ovog zdanja,Andrić je živeo u Prizrenskoj ulici,preko puta Terazijskog tunela.Tu u toj zgradi je i napisao svoje najveće deo ''Na Drini ćuprija'' kao i ''Travničku hroniku'' i ''Prokletu avliju''.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA