Kineski kulturni centar u Beogradu je dokaz dobre saradnje između dve zemlje (FOTO)

Očekujemo direktnu liniju Beograd–Peking i Beograd će biti jedan od retkih evropskih gradova koji ima direktnu liniju sa tim gradom

  • 0

Gradski menadžer Goran Vesić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ambasador NR Kine u Srbiji Li Mančang obišli su danas radove na izgradnji Kineskog kulturnog centra na Novom Beogradu.

Gradi se Kineski kulturni centar, prvi i jedini na Balkanu (FOTO)

Vesić je rekao da je to jedno od 1.100 gradilišta na kojima se trenutno radi u Beogradu, te da je ova investcija vredna 45 miliona evra.

– Beograd, kao deo Republike Srbije, ima sve bolje odnose sa Pekingom, kao što Srbija ima sve bolje odnose sa NR Kinom, i to se vidi po mnogim događajima. Tako ćemo imati "Dane Pekinga u Beogradu", gradonačelnik Pekinga dolazi u Beograd i to je za nas veoma važna stvar jer je Peking veliki grad, a Beograd decenijama sarađuje na bratskim osnovama sa Pekingom.

- Očekujemo direktnu liniju Beograd–Peking i Beograd će biti jedan od retkih evropskih gradova koji ima direktnu liniju sa tim gradom. Porast broja kineskih turista u Beogradu je ove godine 120 odsto, i to je procentualno najveći porast kada se gleda bilo koja druga zemlja. Mi očekujemo ekspanziju, odnosno veći broj kineskih turista kada bude počela da radi ta linija. To je jedan od razloga što su sve naše turističke table na engleskom, srpskom i kineskom jeziku – istakao je Vesić.

Foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, veliki broj kineskih kompanija prisutan je u Beogradu i Kinezi su zainteresovani za veliki broj infrastrukturnih projekata, kao što su obilaznica, izgradnja toplovoda Obrenovac–Beograd, izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu. Oni, naveo je, pokušavaju da dobiju najveće projekte i nude dobre uslove.

Foto: Beoinfo

– Mi dolazimo u poziciju da možemo da biramo s kim ćemo da radimo. U Beograd dolaze velike kompanije i Beograd postaje atraktivan za investiranje. Drago nam je da radimo sa Kinezima i NR Kinom jer za razliku od nekih drugih evropskih zemalja, ovde je kineski kapital dobrodošao.

- Zbog toga sam veoma ponosan što će Beograd imati najveći kineski kulturni centar u Evropi, što pokazuje koliko su dobri odnosi Narodne Republike Kine i Republike Srbije, ali i to da su ti odnosi zasnovani na čvrstim temeljima i da ih ništa ne može promeniti – zaključio je Vesić.

Foto: Beoinfo

Ministar Vukosavljević je rekao da gradilište Kineskog kulturnog centra obuhvata površinu od šest hiljada kvadratnih metara, a da će zgrada imati oko 24 hiljade kvadrata.

– Na ovom mestu će da nikne praktično najveći kulturni centar NR Kine u Evropi, što je dokaz izuzetno dobrih političkih odnosa dve zemlje i dva naroda. Za nas je posebno ohrabrujuće to što će ovo biti dokaz posebnih i dragocenih odnosa Srbije i Kine u oblasti kulture. Kineski kulturni centar biće u prilici da našoj i publici u regionu predstavi brojne kvalitetne programe koji dolazi iz Kine i koje nameravamo da sprovodimo. To govori da su odnosi dva naroda i dve države u oblasti kulture u velikom usponu i sa ogromnim potencijalima – naglasio je Vukosavljević i dodao da će Kineski kulturni centar biti završen krajem sledeće godine.

Foto: Beoinfo

Kako je naveo, delegacija Ministarstva kulture i informisanja sledeće nedelje putuje u Kinu na Samit ministara kulture. On je izrazio nadu da će do kraja godine biti otvoren srpski kulturni centar u Pekingu i da će to biti prilika za veliki broj domaćih stvaralaca da se predstavi kineskoj publici.

Ambasador Li Mančang je rekao da upravo Kineski kulturni centar u Beogradu dokazuje da je Srbija Kini najbolji prijatelj u Evropi. On je podsetio da je Srbiju posetio izaslanik kineskog predsednika, te da sve to dokazuje da su Kina i Srbija iskreni prijatelji.

Foto: Beoinfo

– Odnosi naše dve zemlje će biti sve bolji i bolji. Saradnja u kulturi je važan sastavni deo ukupnih prijateljskih odnosa – naveo je on i zahvalio Vladi Srbije i Gradu Beogradu na podršci kada je reč o izgradnji ovog kulturnog centra.

Direktor China Shandong International Economic & Technical, ogranak u Beogradu, Liu Džičeng istakao je da će ovaj projekat biti urađen kako treba i da će biti reprezentativna građevina. Mi ćemo, dodao je, u skladu sa razvojem ovog projekta povećati ulaganja u Srbiji i uložićemo napore kako bismo doprineli razvoju ekonomije u Srbiji i razvoju kinesko-srpskih odnosa.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA