≫ 

Brkate ribe ogromnih čeljusti, teže od 100 kila nisu retkost u našim rekama. Moguće je i da som pojede psa!

- Somovi jedu sve, od ptica, gusaka, pataka, golubova, pa sve do nekih većih životinja, kao što je u ovom slučaju bio pas - tvrdi Aleksandar Hegediš

  • 6

Vest da je u Zagrebu ogroman som povukao u dubinu Save i pojeo buldoga od 14 kilograma šokirala je javnost, a naši stručnjaci tvrde da je to i te kako moguće i u našim vodama!

Šetali su pored reke, a onda je iz Save iskočio ogroman som i pojeo njihovog buldoga? Neverovatna priča iz Zagreba se nastavlja!

Brkate ribe ogromnih čeljusti, teže od 100 kilograma, nisu retkost na dnu Save i Dunava, pa ne čudi što su Beograđani počeli da se plaše od toga šta ih vreba sa dna prestoničkih reka.

Aleksandar Hegediš, savetnik za upravljanje ribolovnim resursima u Savskom jezeru, kaže da je ono što se dogodilo u Zagrebu veoma moguće, samo što nije česta pojava.

- Nije nepoznato da su somovi čistači i svaštojedi, kojima na jelovniku može da se nađe bilo šta. Jedu sve, od ptica, gusaka, pataka, golubova, pa sve do nekih većih životinja, kao što je u ovom slučaju bio pas - kaže Hegediš.

Printskin: Youtube/Catfish World by Yuri Grisendi

- Iako je ovaj primer bizaran, postoji verovatnoća da se to zaista desilo, no ipak nema potrebe za strahom jer neće somovi svakog dana jesti pse i ptice, već ponekad, kada im se baš ukaže dobra prilika da ih ulove - navodi on.

SOM KAPITALAC

Prema njegovim rečima, verovatno je psa napao neki veći som, jer oni mogu da teže i više od 100 kilograma, pa buldog od 14 kilograma za njega i nije bio veliki izazov.

- Najteži ulovljen som kod nas uhvaćen je kod Mosta na Adi pre par godina, a težio je 137 kilograma. Naše reke su bogate životinjskim svetom, ali mislim da Beograđani ne bi trebalo da se plaše da će ove životinje napasti njihove ljubimce ili njih same. Osim što retko dolaze u plićak, somovi u rekama i jezerima su znak da je voda dobra i kvalitetna, jer da nije, ne bi mogli toliko da porastu. Ipak, oni definitivno neće napasti čoveka, tako da se mogu slobodno kupati bez ikakve bojazni - tvrdi Hegediš.

Foto: Wikimedia/Filip Maljković

UŠTINUO GA SOM

Somovi nisu jedine životinje koje se mogu naći u dubinama Savskog jezera. Interesantno je da ove vode, pored starosedelaca šarana, štuke, bucova, naseljavaju i vodene meduze, kalifornijske kornjače, ali i 20 do 25 drugih vrsta riba.

Pre dve godine, u jeku kupališne sezone na Adi Ciganliji, jednog Beograđanina je po svemu sudeći - ujeo som! On se nalazio u delu gde je dubina vode bila oko metar kada je osetio da ga je nešto zgrabilo za nogu. Stručnjaci su tada rekli da ga je "verovatno som uštinuo u svoju odbranu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čačak032

    15. septembar 2017 | 00:18

    A najjače vam je ovo da je voda čista i dobra i da zbog toga somovi narastu toliko.Što je svinja na kopnu to je som u vodi,veruj te!!!

  • ATIMUS

    14. septembar 2017 | 23:08

    Gutaju pecarose i plivace

  • Crni

    14. septembar 2017 | 23:55

    Pogledaj na YouTube sta sve jedu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA