Siniša Mali: Beograd 2018. domaćin samita Foruma 16+1

Prema rečima Malog Beograd će imati priliku da predstavi investicione potencijale, s obzirom  na to da je investicioni portfolio srpske prestonice jedan od najvećih u Evropi,  da projekti ukupno vrede oko 10 milijardi evra

  • 0

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je danas drugom Forumu gradonačelnika glavnih gradova Centralne i Istočne Evrope i Kine u Podgorici, na kome je zvanično potvrđeno da će Grad Beograd biti domaćin tog skupa naredne godine.

BEOGRAD DOBIJA TRI SVETSKA SOLITERA: Počinje izgradnja kompleksa "Belgrade Skyline"

Lepe vesti: Otvoreno novih 300 radnih mesta u Lazarevcu (FOTO)

Obrativši se tim povodom učesnicima foruma, Siniša Mali je istakao da je to velika čast za Grad Beograd, kao i da je siguran da će srpska prestonica biti odličan domaćin.

Mi smo kao Grad Beograd u poslednje tri i po godine preduzeli niz aktivnosti i mera da najpre stabilizujemo naše finansije i postavimo grad na zdrave osnove, a zatim i da od njega napravimo ekonomski, privredni i kulturni centar regiona. Najbolja potvrda da smo u tome uspeli jeste činjenica da će Grad Beograd biti sledeći domaćin ovog samita, a mi ćemo u tom smislu dati sve od sebe da opravdamo poverenje i da organizacija skupa bude na najvišem nivou – rekao je Mali.

Foto Beoinfo

On je dodao da se raduje što će Beograd imati priliku da predstavi investicione potencijale, s obzirom  na to da je investicioni portfolio srpske prestonice jedan od najvećih u Evropi,  da projekti ukupno vrede oko 10 milijardi evra.

– Verujem da smo svi svesni da je veoma bitno da se ovaj deo Evrope poveže sa Kinom, a ovakvi forumi prilika su da vodimo kvalitetne razgovore, da naučimo nešto jedni od drugih, i  da približimo naše narode. Važno je da svih 16 glavnih gradova unaprede svoju saradnju sa Pekingom i da sve prestonice nastupe kao jedan. Ukoliko nastupimo zajedno, interesantniji smo za ovu zemlju, koja je jedna od najrazvijenijih na svetu – istakao je on.

Mali je rekao i da odnosi Srbije i Kine  nikada u istoriji nisu bili na višem nivou, kao i da to najbolje pokazuju konkretni projekti koji se zajedno rade.

– Upravo danas smo imali prvi direktan let Beograd–Peking, za početak preko Praga, ali bez presedanja. Ovo je veliki uspeh za naš grad, koji će na taj način da učvrsti svoju poziciju čvorišta ovog dela Evrope – rekao je gradonačelnik Beograda.

Takođe, on je dodao da se predstojećeg vikenda u Beogradu održava manifestacija „Dani Pekinga u Beogradu”, kao i da će imati priliku da ugosti upravo gradonačelnika tog grada Čena Đininga.

– To će biti prvi put posle 37 godina da gradonačelnik Pekinga dolazi u našu prestonicu. Poslednji put je to bilo 1980. godine, kada je potpisan Sporazum o saradnji dva grada, čime je Beograd postao prvi grad u Evropi koji ima sporazum te vrste sa kineskom prestonicom.

Te jake istorijske veze dobra su osnova za ekonomsku saradnju koju imamo danas. Naša zemlja je postala veoma atraktivna za kineska ulaganja, a Kina nam je strateški partner u mnogim projektima – rekao je on.

Foto Beoinfo

Mali je istakao nekoliko važnih projekata koje Beograd radi sa Kinom.

– Jedan od njih je izgradnja obilaznice oko Beograda, koju grade kineske kompanije, a uz kinesku pomoć smo pre dve godine podigli most „Mihajlo Pupin”, koji je nazvan po našem velikom naučniku.

U ovom trenutku intenzivno pregovaramo za tri velika projekta, za koje imamo potpisane sporazume. Jedan je izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu i završetak kanalizacione mreže na teritoriji grada, drugi je izgradnja velikog industrijskog parka kod već pomenutog mosta, a za oba sam potpisao sporazume u Pekingu u maju ove godine. Treći je izgradnja toplodovoda koji će omogućiti povećanje energetske efikasnisti, za šta smo takođe potpisali sporazum ove godine u Beogradu – istakao je gradonačelnik.

On je rekao i da je ponosan na neke kulturne projekte, kao što je Kineski kulturni centar, koji se gradi na mestu nekadašnje kineske ambasade na Novom Beogradu.

Na marginama samita gradonačelnik Siniša Mali se sastao sa gradonačelnikom Sarajeva Abudalahom Skakom, a tom prilikom je dogovoreno da delegacija tog grada krajem oktobra dođe u zvaničnu posetu Beogradu.

U delegaciji Beograda sa gradonačelnikom u Podgorici boravi i njegov pomoćnik Borko Milosavljević.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA