7 sporazuma između Beograda i Pekinga: Približavanje dva naroda, saradnja na svim nivoima

Posle 37 godina imamo priliku da ugostimo gradonačelnika glavnog grada NR Kine i da prvi put u istoriji budemo domaćini manifestacije „Dani Pekinga u Beogradu“

  • 0

Manifestacija „Dani Pekinga u Beogradu“ počela je danas izložbom „Šarmantni Peking”, a nastavila se zvaničnim sastankom gradonačelnika Beograda Siniše Malog i vršioca dužnosti gradaonačelnika Pekinga Čen Đininga.

Sastanku u Starom dvoru prisustvovali su i članovi delegacija dva grada, kao i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Ovom prilikom potpisano je sedam sporazuma o saradnji Beograda i Pekinga, nakon čega se Čen Đining upisao u knjigu utisaka.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao danas je velika čast što posle 37 godina imamo priliku da ugostimo gradonačelnika glavnog grada NR Kine i da prvi put u istoriji budemo domaćini manifestacije „Dani Pekinga u Beogradu“.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

- Sporazum o saradnji Beograda i Pekinga potpisan je još 1980. godine i Beograd je bio prvi grad u Evropi sa kojim je Peking imao takav sporazum. Pre dve godine taj sporazum smo obnovili i kao konkretan rezultat te saradnje imamo ovu manifestaciju u našem gradu. Osim toga što ćemo na ovaj način dodatno približiti naša dva naroda, na današnjem poslovnom forumu ćemo imati više od 300 privrednika, gotovo stotinu kompanija iz Kine i više od stotinu kompanija iz Srbije što je način da još ojačamo naše ekonomske veze – istakao je Mali.

Na današnjem sastanku je bilo reči o saradnji u oblasti turizma, naveo je Mali i podsetio da je juče obavljen prvi let na liniji Beograd – Peking, preko Praga.

Foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, u prvih šest meseci ove godine, s obzirom na to da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je uvela bezvizni režim za građane Kine, imamo 130 odsto više turista iz Kine nego u istom periodu prošle godine.

- Nastavićemo sa nastupima na sajmovima turizma u Kini, kao i da pozivamo kineske turiste da dođu u Srbiju i Beograd jer i na taj način dodatno približavamo dva inače bliska naroda. Veliki potencijal vidimo u oblasti obrazovanja i inovacija. Naučno-tehnološki park na Zvezdari i takve ustanove u Pekingu će ubudućnosti još više sarađivati. U oblasti ekonomije, osim što su naši prijatelji završili Most Mihajila Pupina, trenutno kineske građevinske firme rade na završetku obilaznice oko grada Beograda, kao i na još tri velika i važna projekta za građane Beograda – objasnio je gradonačelnik Beograda.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Kako je naveo Mali, Beograd će sledeće godine biti domaćin samita gradonačelnika 16 + 1, gde se očekuju gradonačelnici glavnih gradova svih centralno i istočno-evropskih zaemalja u Beogradu, što će biti dodatna prilika za promociju naše zemlje. Naredne godine će biti organizovana manifestacija „Dani Beograda u Pekingu“, što je prilika da se domaća istorija, kultura i tradicija predstave građanima Pekinga, naveo je Mali.

On je zahvalio ambasadoru Kine u Beogradu Li Mančangu na unapređenju odnosa dve zemlje i gradonačelniku Kine na prilici da se dva naroda još bolje i uspešnije povežu.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Vršilac dužnosti gradonačelnika Pekinga Čen Đining je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je doašo u prelepi Beograd i da je sa gradonačelnikom Beograda postigao brojne dogovore o unapređenju prijateljskih odnosa i saradnje u oblastima privrede, trgovine, obrazovanju i drugim oblastima.

- Beograd je prvi prijateljski grada Pekinga u celoj Evropi i od tada se ti odnosi neprekindo razvijaju i sve su čvršći. Aktviosti su okviru manifestacija „Dani Pekinga u Beogradu“ su veoma sadržajne – naglasio je Đining.

Foto: Beoinfo

Danas su sporazum potpisali kompanija Beijing Medwaste Engineering Co., Ltd i Kompanija Sinofarm o postrojenju za preradu medicinskog otpada, Beijing Caofeidian Vocational Education City Investment Co., Ltd i China Road And Bridge Corporation (Serbia) potpisali su Pismo o namerama za investiranje u srpko-kineski industrijski park, Pekinški biro za štampu, publikacije, radio, film i televiziju i Filmskoi centar Srbije potpisali su Memorandum o razumevanju o filmskoj saradnji, Centralna biblioteka Kine i predstavnici Biblioteke grada Beograda potpisali su Sporazum o saradnji, Pekinška komora za Međunarodnu trgovinu i PKS - Privredna komora Beograda potpisali su Sporazum o saradnji, pekinška komisija za obrazovanje i Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu Gradske uprave Grada Beograda potpisali su Memorandum o razumevanju, Pekinški simfonijski orkestar i Beogradska filharmonija potpisali su Memorandum o razumevanju.

Foto: Beoinfo

Svečanom otvaranju su prisustvovali predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, glavni urbanista Milutin Folić, gradski sekretari za informisanje Mirjana Pavičić, kulturu Ivona Jevtić, obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, kao i direktor „Beogradske tvrđave” Petar Andrijašević, te direktor TOB-a Miodrag Popović i predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA