Podigla sam tešku kesu i tad sam se malo upiškila: Žena je ovo rekla beogradskoj doktorki, ubrzo su je operisali!

Ne smete da ignorišete ovako nešto, jer posledice mogu biti ozbiljne. Jednostavno je - ako osetite da vam je veš mokar, situacija nije bezazlena

  • 5

- Osećam čudan pritisak "dole", kao neku vrstu specifične težine. Dešava se i da se umokrim kada se nakašljem ili podignem nešto teško - rečenice su koje mnoge žene kažu ginekologu, a onda nakon pregleda - vreme je za operaciju!

Dr Ana iz Beograda je jedina na Balkanu koja zateže vagine: Ako primetite ove simptome, treba da se obratite doktorki

Naime, žene često ne obraćaju pažnju na ove simptome, ali kad postane nepodnošljivo, i kad odu ginekologu, ispostavi se da je mišić vagine toliko oslabio da mora da se zategne. Iako ovo zvuči bezazleno - nije! Mnogim ženama mišić oslabi nakon porođaja, a ako se prvi simptomi potpuno ignorišu - doći će i do drugih problema.

Specijalista ginekologije i akušerstva u GAK "Narodni front", dr Aleksandra Pikula, kaže za Telegraf da se sa poremećajem statike genitalnih organa suočava između 41 i 50 odsto žena starosti veće od 40 godina.

- Problem se javlja kao posledica oštećenja fascija (ovojnica, kompleksa membrane vezivnog tkiva koje čine trodimenzionalnu mrežu u našem telu) i mišića karličnog dna.

- Do njega dolazi prilikom porođaja, naročito ako se primenjuju akušerski instrumenti (forceps ili vakuum extraktor), u višeplodnoj trudnoći, u menopauzi kao posledica prestanka lučenja estrogena, kao i kod gojaznih osoba kod kojih se javlja gravitacijski usled povišenog intraabdominalnog pritiska - objasnila je ona.

Foto-ilustracija: Profimedia

Ovaj učestali poremećaj manifestuje se, kako kaže ovaj stručnjak, smanjenjem kontrole mehanizma mokrenja i defekacije (pražnjenja stolice), a u očiglednijim slučajevima i do potpune nemogućnosti iste.

Ipak, žene ne treba da očajavaju jer postoji minimalno invazivna, gotovo bezbolna, kratkotrajna, operativna tehnika i to bez krvi.

- Kao rešenje problema nudi se metod koji je postao svetski hit - laserska stimulacija glatke muskulature mišica i kolagenizacije vlakana vagine i karličnog dna, odnosno zatezanje i podmlađivanje vagine.

- Za istu praktično nije potrebna nikakva posebna priprema, sem urednih koposkopskih i PA nalaza, kao i sanirana vaginalna ili urinarna infekcija (ukoliko je postojala). Hospitizacija nije potrebna, a postintervencijski tok je kratak i bezbedan - navela je doktorka Narodnog fronta.

Dr Pikula naglašava da potrebu za zahvatom određuje lekar koji ga sprovodi, te je u te svrhe neophodno kompletirati gore navedenu dijagnostiku.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VladimirR

    19. septembar 2017 | 17:40

    Žene budite uporne i na vreme počnite da radite kegelove vežbe. Moja ih od mladosti radi i evo u šest banki dihtuje kao kad je bila srednjoškolka a poradjala se lako bez seckanja i cepanja.

  • ISvetlana

    19. septembar 2017 | 16:51

    Ja sam radila vezbe za jacanje trbusnih misica. Uporno, svakodnevno i pomoglo je. Sada imam 60 god. i nijedan problem, a sa 26 sam ih imala nekoliko (besika i debelo crevo).

  • @@@

    20. septembar 2017 | 10:46

    Pojedinci ocigledno nisu culi ni za tacku na kraju recenice, bitno da se komentarise!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA