Da li znate koji je najstariji sportski objekat u Beogradu? (FOTO)

Hipodrom Beograd sagrađen je pred sam Prvi svetski rat, a prva trka održana je baš na Vidovdan 1914. godine, na dan atentata u Sarajevu

  • 1

Iako je Hipodrom Beograd, kod Careve Ćuprije, najstariji sportski objekat u Beogradu, tradicija konjičkih trka u glavnom gradu mnogo je duža od istorijata sadašnjeg hipodroma. Prve moderne konjičke trke u Beogradu organizovane su još 1842. godine, a organizovao ih je engleski konzul Lojd Džordž Hodžes u čast sultanovog izaslanika Sakib-efendije.

Prava istina o sudbini "Hipodroma Beograd": Evo gde će se nalaziti i da li mu preti zatvaranje

Trke na Hipodromu u Beogradu: Ovakav spektakl još niste videli (VIDEO)

Prvo beogradsko trkalište izgrađeno je 1863. godine, i ostalo je zabeleženo da su na njemu 14. aprila 1863. Knez Mihailo Obrenović i Srpska vlada organizovali prve galopske trke na kružnoj stazi u Beogradum piše rastemo.rs.

Tadašnji beogradski hipodrom se nalazio na mestu iza groblja, pored Carigradskog druma, gde su tada priređivani vašari. To je prostor na kome se danas nalaze Pravni fakultet, hotel "Metropol", Tehnički fakultet, i tu se nalazio sve do 1906. godine. Linija starta i cilja bila je na Carigradskom drumu u visini Kneževe počasne tribine, pored koje je bila i tribina za gledaoce.

Osnivanjem Dunavskog kola jahača "Knez Mihailo" 1890. godine aktivnije se razvija sportsko konjarstvo, a trkalište se seli na prostor današnje železničke stanice, tada nazivan Bara Venecija.

Foto: hipodrombeograd.rs

Međutim, zbog nepogodnosti terena trkalište se sezonu kasnije seli na Banjicu, i upravo je tu održan prvi Srpski Derbi na kome je pobedila Filka.

Foto: hipodrombeograd.rs

Od 1905. godine član Dunavskog kola jahača postaje i Vladislav Ribnikar, osnivač i direktor lista "Politika". Njegovom zaslugom Ministarstvo narodne privrede, čiji je ministar bio Jaša Prodanović, ustupa Kolu jahača zemljište kod Careve Ćurpije 1912. godine.

Foto: Wikipedia/Bjoertvedt

I, tu počinje istorija najstarijeg sportskog objekta u Beogradu – beogradskog hipodroma! Hipodrom Beograd sagrađen je pred sam Prvi svetski rat, a prva trka održana je baš na Vidovdan 1914. godine, na dan atentata u Sarajevu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA