Raspisan konkurs za idejno rešenja spomenika Stefanu Nemanji

Spomenik će biti podignut na Savskom trgu, kako su odlučili odbornici Skupštine grada Beograda

  • 2

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je danas raspisan međunarodni konkurs za izradu rešenja za spomen-obeležje utemeljivaču srpske državnosti Stefanu Nemanji.

Spomenik Stefanu Nemanji ipak neće biti ispred zgrade Vlade! Beograd ima novi plan - oduševiće vas!

Muzej Stefana Nemanje na mestu srušenog Generalštaba: Kompleks niče iz pepela NATO bombi

Spomenik će biti podignut na Savskom trgu, kako su odlučili odbornici Skupštine grada Beograda.

Goran Vesić je kazao da je predlog da se podigne spomenik Stefanu Nemanji uputio Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kao građanin.

- Beograd će konačno dobiti spomen-obeležje osnivaču srpske države. Nažalost, to će se dogoditi tek u 21. veku što govori o tome kako smo se kao narod odnosili prema svojoj istoriji pre svega srednjevekovnoj. Naša generacija ima tu čast i privilegiju da može da kaže da se odužila Stefanu Nemanji, prvorazrednoj ličnosti srpske istorije u čije vreme je Srbija prvi put kročila na međunarodnu scenu - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je podsetio da je Stefan Nemanja, kao veliki župan Raške, proširio teritorije srednjevekovne srpske države i postavio temelje državnosti, sa sinom Rastkom, Svetim Savom, obnovio je Hilandar, a smatra se i utemeljivačem Srpske pravoslavne crkve.

- Grad Beograd će do kraja 2018. godine urediti Savski trg na kome će se nalaziti spomenik tako što će saobraćaj ići po obodu trga a ne kao sada kroz sredinu. Tako ćemo dobiti jedan od najvećih trgova u Beogradu na čijoj sredini u osi sa Nemanjinom i Savskom ulicom će se nalaziti monumentalni spomenik Stefanu Nemanji - rekao je Vesić i dodao da će izrada spomenika trajati do godinu dana.

- To znači da bi spomenik Stefanu Nemanji mogao da bude podignut i otkriven u prvoj polovini 2019. godine kada budemo slavili 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i naše ustavnosti odnosno objavljivanja prvog srpskog ustava krmčije Svetog Save - rekao je Vesić.

Foto: Telegraf

On je istakao da će zgrada sadašnje Železničke stanice biti preuređena u Muzej srednjevekovne Srbije odmah pošto bude izmešten železnički saobraćaj iz centra grada.

Vajarski predlog na osnovu kojeg će biti ovekovečen osnivač dinastije Nemanjića izabraće žiri na čijem čelu se nalazi Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije. Članovi žirija su akademik Svetomir Basara, vajar, Emir Kusturica, reditelj, prof. Miodrag Živković, vajar, akademik Vladimir Veličković, slikar, Nebojša Ðuranović, slikar, prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Milutin Folić, arhitekta, glavni urbanista grada Beograda i Goran Vesić, gradski menadžer grada Beograda.

Konkurs je međunarodni i dvostepen i biće otvoren za sve autore. Pored toga, žiri će pozvati nekoliko međunarodno poznatih vajara da učestvuju u konkursu direktno. Krajnji rok za predaju radova u prvom stepenu konkursa je 7. decembar, a za predaju radova u drugom stepenu konkursa 2. mart 2018. godine. Žiri će objaviti rezultate drugog stepena konkursa 15. mart 2018. godine.

Konkursna procedura predviđa i novčane nagrade za autore najuspešnijih rešenja za spomen-obeležje. Prva nagrada vredna je šest miliona dinara, a kreatori drugoplasiranih i trećeplasiranih radova dobiće tri miliona odnosno milion dinara. Autori koji budu pozvani da učestvuju na konkursu dobiće obeštećenje od pet hiljada evra u dinarskoj protivrednosti koja će biti oduzeta od nagrade ukoliko je budu osvojili.

Više informacija o konkursu zainteresovani mogu videti na zvaničnom sajtu grada Beograda u delu pod nazivom "Gradski oglasi i konkursi".

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Victoria

    28. septembar 2017 | 20:22

    Osvajao,ratovao i istrebljivao hriscane i proglasen svecem. To sa hriscanstvom nema veze jer hriscani ne ratuju i ne ubijaju.To sto ljudi misle nema veza sa onom sto Bog misli a Njegova rec je jasna.

  • Ostoja

    27. septembar 2017 | 12:51

    O, zemljo Srbijo! Znaci kad mi provalnik udje u kucu i pokusa da ubije, moram cekati da to i uradi, pa tek onda da reagujem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA