≫ 

Najmoćnije mesto u Zemunu: Ovde se "tajno sastaju" odavno preminuli velikani srpske i svetske književnosti (FOTO)

Pored toga što je ostavio pečat na srpsku, kao i jugoslovensku kinematografiju i pozorište, svakodnevno podseća na neka romantičnija vremena

  • 1

Zemun je, između ostalog, jedinstven i po tome što se u njemu nalazi mesto gde se "sastaju" veliki svetski i domaći pisci. I uvek su tu, te ih u svakom momentu možete videti. Društvo im pravi i jedan poznati srpski glumac.

Rešio se problem u zemunskoj Osnovnoj školi: Učenici ponovo u klupama, posle skoro mesec dana protesta

Naime, u jednom delu Zemuna nekoliko ulica nosi imena poznatih književnih umetnika, kako svetskih, tako i naših.

Ulica Miroslava Antića, nastavlja se u Servantesovu, a njih seče ulica Pavla Vujisića. Na ulicu poznatog glumca izlazi Ulica Zuke Džumhura.

U čuvenom Zemunu na jednom mestu nalaze se imena velikana koji su svojom umetnošću dodirnuli mnoga srca.

Miroslav Antić kao čuveni pisac i dečji pesnik svakako da je zaslužio da se jedna od ulica u Beogradu nazove po njemu, a još veće priznanje za njegova dela jeste to što se nalazi pored drugih velikana koji su obeležili epohe u kojima su živeli.

Printskrin: Youtube/KneleCG

Pored pisaca, ovekovečen u vremenu, ponosno stoji i jedan od najvećih glumaca, Pavle Vujisić, tačnije njegovo ime.

Pored toga što je ostavio pečat na srpsku, kao i jugoslovensku kinematografiju i pozorište, svakodnevno podseća na neka romantičnija vremena ljude koji prolaze raskrsnicu u kojoj je jedna od ulica ponela njegovo ime.

Servantes kao španski pisac, nije uticao na književnost samo svoje zemlje, već je ostavio neizbrisivi trag širom planete. Iz navedenog razloga je zaslužio da njegovo ime stoji pored srpskih velikana.

FOTO: planplus.rs

I ime Zuka Džumhura krasi raskrsnicu na kojoj se "ukrštaju" veliki svetski i domaći umetnici. Kao svestrani umetnik, koji se bavio pisanjem, pozorištem, slikarstvom i mnogim drugim granama umetnosti, zaslužio je da ga se stanovnoici Zemuna, kao i cele Srbije, svakodnevno sete, a kako bi se to zasigurno dogodilo, dobio je ulicu sa svojim imenom. Bar će oni ljudi koji svakodnevno prolaze njegovom ulicom, uvek da ga se sete.

U blizini ove raskrsnice, još jedna ulica se zove po jednom čuvenom srpskom glumcu. Ime Taška Načića, daje posebnu draž ulici u Zemunu. Glumac čija je najzapaženija uloga bila u filmu "Davitelj protiv davitelja" nikad neće biti zaboravljen.

Printskrin: Youtube / Marko Stankovic

Pored "kutka" velikana, našao se i najmlađi pesnik u krugu nadrealista u periodu kad je počeo sa stvaranjem, Oskar Davičo. Prema istoričarama, talentom, stvaralaštvom i širinom uticaja, nadmašio je sve ostale književnike nadrealiste. S obzirom na to kako je uticao na umetnost svog doba, svakako da je zaslužio da se nađe u blizini najvećih imena umetnosti.

Toliko poznatih umetnika na jednom mestu možda će uticati na ljude da više vremena provode čitajući knjige, u pozorištu, ili da se na bilo koji drugi način kulturno obogaćuju.

Zaista posebna raskrsnica koja dolikuje jednom posebnom delu Beograda, Zemunu.

Daljinac

(I.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA