≫ 

Počela druga faza projekta "Sagradimo dom zajedno": Biće zbrinute 44 romske porodice u Beogradu (FOTO)

Vesić je naglasio da će u okviru druge faze projekta “Sagradimo dom zajedno” biti zbrinute 44 porodice, od kojih će polovina biti smeštena u seoska domaćinstva, a druga polovina u socijalne stanove

  • 5

Gradski menadžer Goran Vesić je izjavio da je počela druga faza projekta "Sagradimo dom zajedno" u okviru koje će, kako je precizirao, stambeno biti zbrinute 44 romske porodice u Beogradu.

Beograd ugostio 500 mališana u okviru manifestacije "Radost Evrope" (FOTO)

Foto: Tanjug/Beoinfo

Projektom je predviđeno preseljenje stanovnika novoformiranih naselja Makiš 1, Makiš 2, Resnik, Jabučki rit i Kijevo u socijalne stanove u naselju Ovča, kao i u seoska domaćinstva, naveo je Vesić i dodao da projekat Grad Beograd sprovodi zajedno sa Evropskom unijom i Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

U okviru prve faze projekta, koja je uspešno završena, adekvatno je zbrinuto 120 romskih porodica, rekao je Vesić koji je predsedavao sednicom Koordinacionog tela za praćenje realizacije Akcionog plana za preseljenje stanovnika novoformiranih naselja Makiš 1, Makiš 2, Resnik, Jabučki rit i Kijevo.

Vesić je naglasio da će u okviru druge faze projekta “Sagradimo dom zajedno” biti zbrinute 44 porodice, od kojih će polovina biti smeštena u seoska domaćinstva, a druga polovina u socijalne stanove.

Foto: Promo

- Generalno gledano obe faze projekta rešiće problem za više od 1.000 Roma i Romkinja. To je veoma važno jer oni zaista prvi put dobijaju mogućnost da adekvatno žive u uslovima koji su pristojni i koje treba da imaju ljudi. Na ovaj način, kao Grad Beograd, pokazujemo veliku zrelost da rešimo ovaj problem koji nije mali, a koji postoji u našem gradu - naglasio je Vesić.

Kako je istakao, posebnu zahvalnost dugujemo Evropskoj uniji koja je izdvojila velika sredstva - u prvoj fazi projekta 1,9 miliona evra, a u drugoj fazi 1,5 miliona evra.

- To je novac bez kojeg Grad Beograd ne bi mogao da reši ove probleme. Mi smo kao Grad Beograd obezbedili zemlju i infrastrukturu, znači naša ulaganja nisu mala. Zajednički rešavamo ovaj problem i pokazujemo da postajemo jedno zrelo društvo koje na adekvatan način brine o najstarijima, o najmlađima i o manjinama, a Romi su svakako ugrožena manjina i o njima kao našim sugrađanima moramo da brinemo - ocenio je Vesić.

Foto: Beoinfo

On je dodao da je način na koji Beograd rešava ovaj problem primer u Evropi i da nema puno evropskih zemalja koje ovaj problem rešavaju ovako.

- I sami predstavnici Evropske unije su nam više puta rekli da je Beograd primer koji oni pokazuju kao pozitivan i zato sam ponosan na sve ljude koji učestvuju u ovom procesu jer na ovaj način pokazujemo da smo grad kakav jesmo - kosmopolitski i otvoren grad koji brine o svim svojim stanovnicima - zaključio je gradski menadžer.

Sednici je, između ostalih, prisustvovala i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević koja je rekla da će druga faza projekta "Sagradimo dom zajedno" obezbediti stambeno rešenje za 44 romske porodice što je ukupno 222 korisnika.

Foto-ilustracija: Profimedia/AFP

Oni su imali mogućnost da sami odaberu koju vrstu stambenog zbrinjavanja žele, pa su se tako 22 porodice odlučile za opciju socijalnog stanovanja, zbog čega se gradi objekat u naselju Ovča, dok su druge 22 porodice odabrale da im se kupe seoska domaćinstva, rekla je ona.

- Ono sto je veoma važno to je da su sve porodice koje su obuhvaćene ovim projektom ostvarile pune usluge sistema socijalne zaštite i da se naravno trudimo da oni dobiju punu integraciju u društvo i da ostvarimo njihovu socijalizaciju - istakla je Stanisavljević.

Foto: Tanjug/Beoinfo

Ona je naglasila da će celim projektom, prvom i drugom fazom, biti obuhvaćeno 170 porodica tj. više od 1.000 korisnika.

- To je veoma značajno za Grad Beograd jer je ovo rezultat koji je urađen od 2014. godine što znači da je za nepune tri godine, putem sredstava EU, Grad pokazao kako može da radi kada postoji volja - zaključila je Stanisavljević.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biki

    7. oktobar 2017 | 10:49

    Nemam nista protiv da se ljudima pruzi pomoc. Ali , pobogu, ima toliko vrednih ljudi u Beogradu, koji nemaju gde da zive iako se trude. Romi nekontrolisano rađaju decu koju ne mogu izdrzavati i kao nagradu dobiju stan. A ostali se ne usuđuju dobiti vise od jednog deteta, kako bi ga mogli izvesti na put, jedva prezivljavaju i muce se i nikada nece dobiti pomoc od drzave, konkretno socinalni stan. Sramota

  • Joj

    7. oktobar 2017 | 15:19

    Žao mi je kad ih pogledam kako većina ovde na Makišu izgleda. Ali bojim se da će biti : "Džaba ste krečili" jer ih dosta znam. Mnogima sam i pomagao, davao garderobu, novac, hranu, jednoj porodici čak i stan našao, a oni su ga ruinirali. Vlasnik više samnom ne govori. A ja sam samo želeo da pomognem i zaštitim decu. Kad sam ih opomenuo ispsovali su me kao najvećeg neprijstelja. Znam da Evropa vrši pritisak, ali daleko su oni od kulture življenja u organizovanom društvu. Malo je prostora da navedem ogavštine, koje sam gledao. Daj Bože da uspete.

  • Gsx

    7. oktobar 2017 | 09:37

    A ko ce da brine o Srbima????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA