Vesić: Budžet grada se pravi od prihoda, ne od vazduha, ne pada sa neba

Gradski menadžer je odgovarajući na pitanja a u vezi sa navodima da je Savet utvrdio da je 566,4 miliona dinara, koliko su firme Pivej invest i So-lo invest dugovale Gradu Beogradu za zakup građevinskog zemljišta jednostavno izbrisane iz kasnijih izveštaja

  • 0

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da Savet za borbu protiv korupcije uopšte nije ovlašćen da raspravlja o prihodima Grada Beograda ali i naznačio da su primeri, koji taj Savet navodi o dva slučaja gde su navodno nestala potraživanja iz juna 2013. godine, na osnovu rešenja koja je potpisao tadašnji gradonačelnik Dragan Ðilas.

Vesić je odgovarajući na pitanja a u vezi sa navodima da je Savet utvrdio da je 566,4 miliona dinara, koliko su firme Pivej invest i So-lo invest dugovale Gradu Beogradu za zakup građevinskog zemljišta jednostavno izbrisane iz kasnijih izveštaja, bez naznaka da je dug ikada izmiren, a prenosi list Danas, rekao da taj Savet uopšte nije ovlašćen da raspravlja o prihodima u gradu.

- To je tema za ministarstvo finansija - budžet grada će do kraja godine biti oko 108 milijardi - kada je Ðilas vodio grad 2013.godine budužet je bio 72 milijarde. Budžet se pravi od prihoda, ne od vazduha, ne pada sa neba - poručio je gradski menadžer.

Kako je rekao prihodi su mnogo veći jer za razliku od tadašnjeg rukoviodstva Beograda sada nema deficita od 20 odsto već je u okviru zakonskih okvira od pet odsto.

- Prema tome jasno je da su prihodi veći. Pa mi smo u junu pravili rebalans budzeta jer smo imali tri milijarde veči prihod. O kakvom padu prihoda govorite kada oni rastu - podvukao je Vesić.

On je precizirao da je Direkcija za građevinsko zemljište ove godine zaključno sa 1. oktobrom ostvarila plan od skoro 97 odsto i prihodovala već 9,3 milijarde od 9,7 milijardi planiranih.

- Što se tiče Saveta za borbu protiv korupcije oni su u tom izveštaju naveli dva slučaja, kada je u pitanju Direkcija za građevinsko zemljište dve firme gde su navodno nestala potraživanja, ta potraživanja su nestala kako oni kažu 2013. godine u junu na osnovu rešenja koje je potpisao Dragan Ðilas to jasno govori kako se paušalno ponašaju - istakao je Vesić.

Kako je naznačio prihodi Grada su veći, a prošle godine u decembru kada su preuzeli poslovni prostor zatekli su milijardu i nešto duga na Starom gradu, više od milijardu naVračaru.

- To su poslovni prostori koji su pripadali opcijama Dragana Ðilasa oni nisu naplaćivali poslovni prostor pa smo mi to zato centralizovali - precizirao je Vesić navodeći da se u tom izveštaju navodi i da se poslovni prostor naplaćuje 300 evra za Terazije uz objašnjenje da recimo Kuća ljudskih prava, NUNS i političke stranke imaju pravo po odluci Grada koja postoji već decenijama plaćuju 20 odsto od pune cene.

- Mozemo da govorimo o činjenicama, ocene su paušalne i netačne, Savet za borbu protiv korupcije apsokutno nije telo koje može da kontroliše bilo čije prihode. Možete da dobijete sve izveštaje od Direkcije za građevinsko zemljište to sto navode nije tačno - rekao je Vesić.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA