≫ 

Nastavljena akcija ozelenjavanja prestonice: Vesić i Trivan zasadili drvo u centru grada (FOTO)

- Beograd trenutno ima manje od 15 odsto zelenih površina, a naš cilj je da ih bude 30 odsto - naveo je Vesić

  • 1

Gradski menadžer Goran Vesić i ministar životne sredine Goran Trivan zasadili su danas drvo u Ulici kralja Petra, naglašivši da se radovi u toj ulici u centru grada privode kraju i da će za nekoliko nedelja biti otvorena pešačka zona.

Podigli su dron iznad nove pešačke zone u Beogradu. Ono što su zabeležili oduzima dah (EKSKLUZIVNI VIDEO)

Nastavljajući akciju ozelenjavanja prestonice, gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je u novembru u centru Beograda zasađeno više od 100 stabala drveća.

Od početka godine na teritoriji grada posađeno je više od 4.800 sadnica, a u poslednje tri godine skoro 17.000 sadnica.

- Beograd trenutno ima manje od 15 odsto zelenih površina, a naš cilj je da ih bude 30 odsto i na tome ćemo uporno raditi. Beograd je kao lokalna samouprava najuspešniji u ozelenjavanju, a za to je zaslužan i ministar Trivan koji je to godinama radio kao gradski sekretar za životnu sredinu - naveo je Vesić.

Foto: Beoinfo

Grad Beograd će konkurisati u okviru projekata koje nudi Ministarstvo zaštite životne sredine kako bi se sledeće godine zasadilo više sadnica.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da Beograd u ozelenjavanju ne prednjači samo u Srbiji, već i u Evropi. Prema njegovim rečima, stotine zasađenih sadnica na desetinama hektara u Beogradu pokazuju da se grad, kako kaže, ozbiljno bavi adaptacijom na klimatske promene.

PROJEKTI ZA MILION EVRA

- Ova godina je druga najtoplija od kada se u Srbiji meri temperatura, a prošla je bila najtoplija i najsunčanija što govori da već prisustvujemo klimatskim promenama i da to nije priča koja će tek doći - rekao je ministar.

Trivan je naveo da je Ministarstvo za životnu sredinu danas raspisalo konkurs za, kako je rekao, kreativne projekte za koje se mogu dobiti sredstva od 100.000 do milion evra, a koji treba da doprinesu adaptaciji na klimatske promene.

Foto: Beoinfo

- Jednim od projekata, kao što je ozelenjavanje, Grad Beograd treba i može da konkuriše ne bi li na taj način i Srbija i Beograd prednjačili u onome što je pitanje našeg opstanka - smatra ministar.

Odbornik Skupštine grada Beograda Radoslav Marjanović rekao je da je sadnja drveća u centru prestonice samo jedna od inicijativa koju su pokrenuli građani opštine Stari grad.

- Na njihov predlog pokrenuto je i uređenje platoa ispred ulaza u Osnovnu školu ''Kralj Petar'' i to su projekti sa kojima treba nastaviti. Pozivamo sve da nam se obrate sa sličnim inicijativama kako bismo Beograd učinili najlepšim mestom za život - poručio je Marjanović.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA