≫ 

Fond B92 i KC Rex ostaju bez prostora: Posle 20 godina primorani da se presele na novu adresu (FOTO)

Pre nekoliko dana ugovor od strane zakupodavca otkazan

  • 1

Kulturni centar Rex sa tradicijom dugom preko 20 godina prestaje da postoji na poznatoj adresi Ulica Jevrejska broj 16, zajedno sa Fond B92 i radio Play sa kojima se nalaze pod istim krovom.

Jevrejskoj zajednici u Beogradu vraćena imovina vredna 14 miliona evra

Razlog za to je otkazivanje ugovora o iznajmljivanju prostora od strane zakupodavca - Jevrejske opštine.

Portparol KC Rex Jovana Stranjančević za Telegraf je kaže da su sada primorani da se isele i nađu nov kulturni dom.

- Do pre dve godine prostor smo iznajmljivali od opštine Stari grad, ali je posle donošenja rešenja Agencije za restituciju 2016. godine, on ponovo pripao  Jevrejskoj opštini koja ga je dobila kao kompenzaciju za neke druge objekte nacionalizovane posle Drugog svetskog rata, koje država nije mogla da vrati Jevrejskoj zajednici. Ugovor koji smo imali sa njima bio je na neodređeno, odnosno dok ga neka od strana u bilo kom trenutku ne raskine. I eto, to se desilo i sada do marta moramo da nađemo nov prostor.

Foto: rex.b92.net

Kako kaže, po tom osnovu su se obratili Gradu Beogradu.

- Tražili smo da nam pomognu da nađemo neko rešenje do 350 kvadratnih metara sa opcijom sale za kulturna dešavanja, kancelarijskim prostorom i naravno, po razumnoj ceni, jer smo neprofitna, kulturna organizacija.

Zgrada je sagrađena početkom tridesetih godina XX veka po projektu arhitekte Samuela Sumbula za potrebe jevrejskih društava Oneg Sabat i Gemilut Hasadim. Zgrada je posle Drugog svetskog rata i dalje bila u vlasništvu Jevrejske opštine u kojoj je bio Dom starica i staraca Mojsijevaca sve do 1953. kada ju je Jevrejska opština prodala Narodnom odboru opštine Stari grad u Beogradu. Od tada je korišćena u najrazličitije svrhe, a u periodu posle 50-ih godina prošlog veka u njoj je neko vreme radio i bioskop „Braća Baruh“.

Foto: rex.b92.net

Nakon skoro četvrt veka rada i stvaranja u Jevrejskoj 16 na Dorćolu, Kulturni centar Rex i Fond B92, pod čijim pravnim okvirom Rex funkcioniše, početkom sledeće godine sele se iz zgrade koja im je bila dom od kada je Radio B92 osnovao ovaj kulturni centar davne 1994. godine.

Tokom svog postojanja Rex je osmislio i organizovao nekoliko stotina projekata angažovanog filma, multimedijalnih izložbi, nove muzike, debatnog programa, alternativnog pozorišta, vizuelnih umetnosti i savremenog plesa. Izrastao je u jedan od najdinamičnijih i najživljih nezavisnih centara za kulturu na prostoru bivše Jugoslavije.

Foto: rex.b92.net

Fond B92 izveo je neke od najpoznatijih i najuspešnijih humantarnih akcija na ovim prostorima – Bitku za bebe i Bitku za porodilišta.

Daljinac

(S.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran Beograd

    6. decembar 2017 | 18:28

    Prodali ? A sada vraceno ? Pa ko je ovde lud ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA