Maloletnici skupljali potpise za rehabilitaciju Nedića

Peticija poziva na podizanje spomenika Nediću, a mladići su izazvali burne komentare među prolaznicima

  • 21

Nekolicina maloletnih mladića okupila se danas kod Terazijske česme u centru Beograda kako bi skupila potpise za rehabilitaciju jugoslovenskog generala i političara Milana Nedića. Peticija poziva na podizanje spomenika Nediću, a mladići su izazvali burne komentare među prolaznicima, ali na Fejsbuku gde je postavljena njihova fotografija.

I dalje traje proces za rehabilitaciju Milana Nedića

Nedić je bio fasciniran nemačkim nacionalsocijalizmom i pokušao je da uredi Srbiju po ugledu na Treći rajh. Sa oslobođenjem Srbije povukao se sa Nemcima u Austriju, pokušavajući da organizuje otpor novoj komunističkoj Jugoslaviji. Posle nemačkog poraza se predao zapadnim Saveznicima, koji su ga izručili novim jugoslovenskim vlastima. Nedić je izvršio samoubistvo dok je čekao suđenje.

Foto: Wikipedia/Peacemaker67

Prvu inicijativu za rehabilitaciju Nedića podneli su 1992. u Narodnoj skupštini Republike Srbije poslanici Srpskog pokreta obnove Slobodan Rakitić, Vojislav Nedeljković, Vlatko Vuković i Milan Miković. Ta inicijativa je prošla nezapaženo. Od 1992. u Zvezdara teatru se igrala predstava Đeneral Milan Nedić Siniše Kovačevića.

Vanparlamentarna Srpska liberalna stranka Koste Čavoškog je 2008. godine zatražila rehabilitaciju Milana Nedića. Rešenjem višeg suda iz 2014. odbačen je zahtev za sudskom rehabilitacijom Milana Nedića. U julu 2015. ponovo je počeo postupak. Prvo ročište je održano u decembru 2015. godine, sedam godina nakon podnošenja zahteva.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    29. januar 2018 | 17:53

    Oni znaju istoriju,a da ih pitate kako im se zvao ,PRADJED, CUKUNDEDA TO verujem da nebi znali

  • Miloš Lukić

    29. januar 2018 | 22:12

    Sram da bude sve one koji manipulišu decom. Tog izdajnika pod čijom, komandom su privođeni mučenici streljani na Banjici,u Kragujevcu, Kraljevu, i mnogim drugim mestima po Srbiji, zar njega neljudi da rehabilitujete? Sram vas bilo.

  • Miloš Lukić

    29. januar 2018 | 22:15

    Sram te bilo. Podići mu spomenik pored spomenika u Jajincima i na Banjici, pored onih koja je njegova vlast streljala. A streljala je Srbe ili možda komunisti i rodoljubi nisu bili Srbi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA