"Beograd na vodi" dobija sestru bliznakinju: Gradi se novo, identično naselje uz levu obalu Save (FOTOGRAFIJE CELOG PROJEKTA)

Urbanisti od toplane do Ušća na Novom Beogradu planiraju izgradnju megakompleksa, planirano preuređenje Sajmišta, brodogradilišta, blokova 18 i 69

  • 5

Staro sajmište, blokovi 18, 69 i nekadašnje beogradsko brodogradilište "Tito" trebalo bi da budu lokacije najvećeg gradilišta u prestonici. Kao u ogledalu, preko Save, preslikaće se "Beograd na vodi". Ukoliko planovi detaljne regulacije budu usvojeni, kako najavljuje gradski urbanista Milutin Folić, u drugoj polovini godine može da počne izgradnja

Beograd dobija novi bulevar do kraja 2018: Važna saobraćajnica biće kičma "Beograda na vodi" (VIDEO)

Urbanisti planiraju da od Sava centra do reke, na tačno 116 hektara, poruše staro i izgrade novo, savremeno naselje. Neboderi, sa preko dvadeset spratova zidaće se i u Bloku 69 - potez od Toplane do Starog sajmišta.

Foto: Promo

- Usvajanjem Generalnog urbanističkog plana i Stategije razvoja prestonice postavljene su smernice izgradnje Beograda - za "Novosti" priča Milutin Folić, gradski urbanista:

- Izmeštamo stare industrijske zone i gradimo kompaktna naselja.

Foto: Promo

Folić ukazuje da se baš na levoj obali Save otvara mogućnost za veliku transformaciju. Ona počinje uređenjem parka Ušće, a potom su na redu Staro sajmište, Blok 18, brodogradilište i Blok 69.

Savska promenada "Beograda na vodi" dobiće "sestru bliznakinju" na levoj strani Save.

Foto: Promo

- Novo naselje imaće središnji bulevar, koji će se protezati od Savskog mosta do Toplane, i uvezaće produžetke postojećih bulevara koji će voditi do priobalja - objašnjava Folić.

To znači da će Bulevar Zorana Đinđića, Antifašističke borbe, Milutina Milankovića i Marka Hristića biti povezni sa promenadom na Savi. Umesto nekadašnjeg Brodogradilišta "Tito" planiran je stambeno-komercijalni kompleks sa kupalištem, sportskim centrom i biciklističkim stazama... Planom detaljne regulacije područje između Toplane, ulice Savski nasip i mosta Gazela postaje novi centar sa marinom, pristanom i privezištem za brodove i ugostiteljskim objektima.

Foto: Promo

Osim komercijalnih i rekreativnih sadržaja na ovom prostoru predviđena je izgradnja stambenog kompleksa na oko 16 hektara. Novim planom Sava bi bila dodatno utvrđena, a Savski nasip rekonstruisan i produžen do Bloka 19.

Projekat Vanje Panića, Marka Veskovića i Aleksandra Kneževića, koji je pre dve godine dobio nagradu grada, trebalo bi da bude osnov za izradu plana detaljne regulacije Bloka 18.

Realizacijom ovog plana uklonila bi se deponija rečnog nanosa. Bile bi premeštene šljunkare i preduzeća za proizvodnju betona. A urbanistički bi se rešilo pitanje postojećeg naselja u Bloku 18.

Foto: Promo

- Novi kompleks biće pešački grad sa obiljem biciklističkih staza i ulicama će se kretati samo dostavna vozila - priča Folić i dodaje:

- Transformacijom, ovaj kvart bi se izdigao na nivo na kome je ceo Novi Beograd, a koji je bezbedan od poplava.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA