≫ 

Ovom trasom svakodnevno prolazite, a sigurno niste primetili najstariji hrast u centru Beograda i prvu samoposlugu na Balkanu (FOTO) (VIDEO)

Pošli smo starim kragujevačkim putem, sve do Slavije...

  • 8

Sećate se "zidića" na Cvetnom trgu? Bila je tu stanica GSP, pa neki šareni grafiti, a mnogo umetnika prodavalo je svoje slike, nakit, a bilo je i baš povoljnog srebra... Ako se i sećate ovoga, sigurni smo da nemate pojma da je tu nekada bila hrastova šuma, koja je raščišćena zbog pravljenja pijace. I da je onaj "Maksi" na mestu prve samoposluge na Balkanu. E, to je samo početak ove zanimljive priče.

KRATKA ISTORIJA BEOGRADSKIH PIJACA: Gde je bila prva u gradu, a šta je danas na mestu Jovanove? (FOTO)

Da bi priča bila potpuna, pošli smo starim kragujevačkim putem, današnjim Ulicom Kralja Milana, i saznali mnogo toga zanimljivog.

TO ŠTO JE VUČIĆ OTKRIO SPOMENIK PEKIĆU ZASLUŽEN JE ŠAMAR DEMOKRATAMA! Borina supruga Ljiljana otvorila dušu

Foto: Wikipedia/Pedja NBG

- Cvetni trg na kome se sada nalazimo postoji kao uređen trg od 1843. godine, od prve polovine 19. veka. Tada je beogradska opština odlučila da se uredi ovaj deo grada koji je bio potpuno prekriven hrastovima. I danas ispred prodavnice možete da vidite hrast. Kažu da je to ako ne najstariji, onda drugi po starini hrast u Beogradu. On je jedini ostao od hrastove šume koja je bila ovde - počinje priču za Telegraf.rs gradski menadžer Goran Vesić.

ISPRAVLJENA OGROMNA ISTORIJSKA NEPRAVDA: Spomenik velikom Borislavu Pekiću osvanuo u srcu Beograda (VIDEO) (FOTO)

Cvetni trg u međuratnom periodu, za vreme najvećeg graditeljskog buma i razvoja Beograda. Foto: Arhiva/Secanja.com

Brzo je novi prostor dobio svoju namenu.

- Godinu dana od stvaranja prelepog trga punog hrastova, gradske vlasti Beograda su ovaj prostor odredile kao pijacu, i opisale su ga kao prostor pored velike kasarne, jer je na mestu današnjeg Jugoslovenskog dramskog pozorišta bila kasarna, a jahačnica je zauzimala ceo prostor današnjeg Manježa. Ceo prostor nalazio se pored tadašnjeg kragujevačkog puta - pokazuje oko sebe i objašnjava nam Vesić sve istorijske detalje koje mnogi ne znaju.

Foto: Promo

Godine 1884. ovde je osnovano Društvo za ulepšavanje Vračara koje i danas ima svoju zgradu na ovom trgu.

- Oni su još tada brinuli o razvoju Vračara. Ovde je 1889. napravljena pijačna zgrada, a na mestu te zgrade danas se nalazi čuvena samoposluga na Cvetnom trgu. Tada je ova pijaca zaživela kao prava pijaca. Sve to je trajalo do 1958. godine kada je pijačna zgrada pretvorena u prvu samoposlugu na Balkanu, i tada je ovo postao pravi trg.

Foto: Promo

Danas je Cvetni trg prelepi uređeni prostor koji svojom belinom i sjajem u svakom smislu opravdava ime grada koji krasi. Vremenom je postao jedan od simbila prestonice, omiljeno mesto za fotografisanje turista, ili ispijanja prve jutarnje subotnje kafe Beograđana...

Trg krasi spomenik Borislavu Pekiću, jednog od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih pisaca 20. veka.

Foto: Promo

Demokratska stranka, koja je bila na vlasti više od 20 godina, nije se setila da postavi ni najskromniju tablu sa piščevim imenom, a sadašnja vlast se odužila velikanu na najbolji moguć način.

- Ovaj spomenik je podignut u martu 2016. godine, i otvorio ga je, kako i dolikuje veličini Borislava Pekića, tadašnji predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić. Na taj način smo zaokružili ovaj Cvetni trg i tu je došao spomenik Pekiću, i to je spomenik koji na najbolji način oslikava njegov stav, život i mislim da se pokazalo dobro što se baš ovde nalazi. Time smo završili rekonstrukciju Cvetnog trga koja je inače počela dve godine ranije, 2014. - ističe Goran Vesić.

Foto: Promo

Kako je objasnio, trg je uređen prema projektu iz 2000. godine koji je pobedio na konkursu opštine Vračar.

Foto: Promo

- Tada je uklonjen zid koji je postojao decenijama, uklonjene su kućice gore Gradskog Zelenila koje nisu puno koristile, i dobili smo jedan manifestacioni trg gde se održava puno svečanosti i događaja. Kao što možete da vidite, sa ovim drvoredima i baštama gore postao možda jedan od najlepših trgova na teritoriji Beograda. Potpuno se uklopio u celinu sa JDP-om i prvom samoposlugom na Balkanu, a očuvan je i hrast - priča Vesić i dodaje:

- Na ovaj način, rekonstrukcijom Cvetnog trga pokazali smo kako možete da uradite nešto novo, a da očuvate duh Beograda. Jer, Cvetni trg je deo naše tradicije i istorije i ovaj prostor koji je ovako urađen je moderan  i osavremenjen - zaključio je gradski menadžer Goran Vesić.

Foto: Promo

Na platou ka Ulici Kralja Milana izgrađena su četiri staklena objekta namenjena kulturi i prodaji cveća, dok se u jednom nalazi Info-centar Turističke organizacije Beograda.

Foto: Promo

Novom nivelacijom terena trg je spojen sa Ulicom Kralja Milana sa kojom sada čini ambijentalnu celinu. Pored stepeništa koje povezuje trg sa Njegoševom ulicom, izgrađene su i tribine za susrete mlađih generacija u ovom delu grada.

A koliko se ovaj deo grada ulepšava pogledajte u našem videu:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obelix

    19. februar 2018 | 13:06

    Nigde cveca nema. Belina nicim izazvana i ne uklapa se. Cak ni Pekic se tu jos nije uklopio. Mogli su Trg glumaca tu da naprave ili umesto belih ploca koje se lako prljaju i deluju kao gomila okrecenog betona da naprave neki interesantan mozaik kao Dalijev u Alikanteu, onaj u Lisabonu ili makar Skoplju... Ne kritikujem tek da bih kriyikovao nego to zaista mislim

  • BASA

    19. februar 2018 | 14:32

    Mogli bi tako da urede trg Slaviju ! Da se vrati " Bioskop , druga najstarija Apoteka u Beogradu i Sindikalna knjizara ! Da se iza napravi manji trzni centar sa parkingom ! Takav je projekat postojao i ranije , pre rusenja ! O tome su pisale sve novine !

  • Svetlana

    19. februar 2018 | 12:28

    Previše betona,nigde zelenila..a cveće ???.Treba trg da opravda svoje ime

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA