≫ 

Profesor Glišović 6 meseci čeka da ga zaposle kao redovnog predavača na fakultetu: Štrajkovao je glađu, a sada otkriva zašto odustaje od svega (FOTO)

Prema rečima profesora nemačke književnosti, štrajk glađu je skratio, jer je skrenuta pažnja javnosti na jedan gorući problem

  • 5

Vanredni profesor nemačke književnosti sa Filološkog fakulteta, Dušan Glišović već drugi dan štrajkuje glađu. Neko od prolaznika zastane, pročita šta je napisano na dva velika papira, posebno velikom crvenom gde piše "štrajk glađu" i nastavi dalje. Profesor sedi iza zastakljenog dela pored ulaza u fakultet iz Knez Mihailove ulice. 

Dekan Filološkog fakulteta frapirala javnost: Vokabular nam je sveden na tek 700 reči, a u medijima je ta brojka još manja

Foto: Telegraf

"Kako više od pola godine na sednicama Veća Filološkog fakulteta nema potrebnog kvoruma da bi se glasalo o raspisivanju konkursa za mesto redovnog profesora za nemačku književnost, za koje ispunjavam sve zakonom predviđene uslove, stupio sam u ponedeljak, 26. februara, u znak protesta, u štrajk glađu, koji sam najavio na prošlom Veću fakulteta", navodi se u profesorovom saopštenju.

Kako za Telegraf kaže profesor Glišović, problem je nedostatak kvoruma redovnih profesora koji su jedino ovlašćeni da glasaju za raspisivanje konkursa za radno mesto redovnog profesora. I tako već pola godine...

Foto: Telegraf

- Nije to upereno protiv mene lično - smatra profesor Glišović. - Prosto, dolazak na Veće fakulteta neki doživljavaju kao dobrovoljni čin, a ne radnu obavezu i upravo je ovaj moj postupak uperen protiv takvog ponašanja. Ima kolega koji čekaju i po dve godine. Ja ne vršim pritisak za moj izbor, već da se konkurs raspiše.

Prema rečima profesora Glišovića, on će štrajkovati glađu do 7. marta, kada je zakazano naredno Veće. Prestaće, kaže, da se mori glađu, bez obzira na ishod.

Profesor navodi da je predlagao da kolege koje ne dolaze glasaju elektronski, ali, očigledno, kaže Glišović, to nije moguće.

Foto: Telegraf

- Meni je žao što se na ovaj način povlačim po medijima, ali nemam drugo rešenje - kaže profesor Glišović. - Začuđujuće je što država to dozvoljava, to je praksa koja se ustalila i kojoj nema leka - smatra Dušan Glišović.

ŠTRAJK DO 1. MARTA

Međutim, štrajk glađu koji je započeo u ponedeljak, 26. februara, profesor je rešio da prekine 1. marta. Iz dekanata Filološkog fakulteta potvrdili su za Telegraf da profesor sutra prekida štrajk glađu. Kako navodi profesor Glišović, neočekivano velikim odjekom koji je štrajk imao u medijima ispunjena je njegova namera da javnosti skrene pažnju na jedan gorući problem i podstakne kolege na savesno vršenje svoje radne dužnosti.

- Imam utisak da bi nastavak štrajka štetio ugledu Fakulteta - navodi profesor Glišović.

Daljinac

(Telegraf.rs / J. Vučić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДР

    28. februar 2018 | 17:28

    Па, јбг, профо, тако је то кад имаш праву диплому, прави докторат.....

  • zeljko

    1. mart 2018 | 00:18

    Postovani profesore, Kao kolega sa univerziteta pruzam Vam svu podrsku. Izdrzite. Nisu to ni prve niti poslednje smisalice tzv akademske zajednice. Ja sam nesto slicno preziveo pre par godina.Tuga i sramota. Srecno. Poz. Zeljko N.

  • Rata

    28. februar 2018 | 18:00

    Birokratija a hoćemo u Evropu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA