Ako ne sklonite ledenice sa krova platićete kaznu od 50.000 dinara - ali to NIJE NAJGORE što može da vam se desi!

Ukoliko stanari ne mogu fizički da uklone ledenice, imaju pravo da angažuju treće lice, a uvek mogu da prijave ledenice "Beokomu" ili da pozovu vatrogasce za savet

  • 9

Ledeni talas koji je ovih dana zahvatio Srbiju polako prolazi, a vikend konačno donosi temeperature u plusu. Zbog otapanja snega, ali i najavljene ledene kiše, apeluje se na građane da obrate pažnju kako u vožnji zbog poledice i odrona, tako i na ledenice koje vise sa krovova.

Katastrofa na putevima širom Srbije: Poledica, ledena kiša i odroni. Vozači oprez!

Za dane vikenda najavljena je ledena kiša, pa se apeluje na vozače da voze oprezno zbog poledice na putu i u tunelima, ali i mogućih odrona.

Foto: Telegraf

AMSS je naveo da odrona ima u Ovčаrsko-kаblаrskoj klisuri, dolinom Ibrа i Drine, nа Đerdаpskoj mаgistrаli kаo i nа putevimа koji prolаze kroz useke. Vozači se mole da povećaju odstojanje i smanje brzinu, jer se usled posipanja soli na putevima pojavljuju novа oštećenjа, kojа se često ne vide jer su ispunjenа vodom.

Neprohodni putni pravci su putevi drugog reda, i to Šabac-Gračanica, Braničevo-Zelenik i Donji Milanovac - Žagubica. Premа podаcimа Uprаve grаnične policije, na graničnom prelazu Gostun obustavljen je saobraćaj zbog odrona na putu u međuprostoru. Trenutno zadržavanje na ostalim graničnim prelazima je 30 minuta, osim na granici sa Mađarskom gde često dolazi do formirаnjа dužih kolonа vozilа, pa zаdržаvаnjа mogu biti višesаtnа.

Zbog naglog porasta temperatura, na zgradama se formiraju ledenice duge i po nekoliko metara. Ledenice mogu ozbiljno da povrede, pa čak i usmrte pešake, ali i da nanesu veliku materijalnu štetu automobilima, zbog čega stanari zgrada gde se javlja takav problem mogu i krivično da odgovaraju.

Foto: Telegraf

Darko Glavaš, v.d. gradskog sekretara za poslove odbrane i vanrednih situacija istakao je da je dužnost skupštine stanara ili upravnika zgrada da uklone ledenice i sneg sa krova, da ograde mesta gde ledenice nastaju, kao i da stvore bezbedne uslove za njihovo uklanjanje. Kako je naveo, zgrade su pravni subjekti, pa su odgovorni svi stanari kolektivno.

Ukoliko stanari ne mogu fizički da uklone ledenice, imaju pravo da angažuju treće lice, a uvek mogu da prijave ledenice "Beokomu" ili da pozovu vatrogasce za savet. Ko ne ukloni ledenice ili sneg, snosi prekršajnu odgovornost, a ako se nekom pešaku nešto desi, može i krivično da odgovaraju.

- Građani mogu "Beokom servisu" da prijave na kojim zgradama ima ledenica. Nakon toga komunalna policija izlazi na teren u kontrolu i da bi opomenula stanare. Ukoliko i nakon opomene ledenice ne budu uklonjene, komunalna inspekcija kažnjava iznosom od 50.000 dinara pravno lice (zgrada je pravno lice) i sa 5.000 fizičko lice (stanar).

(Telegraf.rs/Alo)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragoslav

    3. mart 2018 | 11:29

    To je posao za komunalce i vatrogasce da uklanjaju. Treba znati kako treba imati cime nemoze to tako ako ne uklonis plati kaznu.!

  • B

    3. mart 2018 | 11:29

    Meni je pre par godina drug spasao zivot kada me je pomerio rukom kad sam stajao ispred zgrade, bukvalno sekund kasnije ogromna ledenica sa zgrade od 6 spratova padne bas na to mesto odakle me pomerio. Da me je pogodila definitvno ja sad ne bih pisao ovaj komentar. Tad su ledenice kod nas bile ogromne bas bukvalno po 2 metra se spuste sa krova zgrade ono jezivo izgleda.

  • Joca

    3. mart 2018 | 11:21

    Samo 50000. Malo bre, ovo je Serbia plate su preko 1000 evra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA