Znate li da Beograd nije jedini koji nosi to ime u Srbiji? Postoji takva gradska četvrt, čitavo naselje ali i jedan deo svemira!

Mnoge ulice po Srbiji su dobile naziv po njemu

  • 2

Nije nepoznanica da širom sveta postoji na desetine gradova koji dele ime naše prestonice, ali malo ko zna da i u samoj Srbiji ima mesta koja se isto zovu, pa čak i u svemiru postoji Beograd.

7 APOSTOLA MODERNOG BEOGRADA (3. deo): Kako je Branko Pešić od velegrada preko noći 4. decembra 1970. napravio metropolu (FOTO)

Naime, pre 79 godina, tačnije 20. marta otkriven je asteriod koji je nazvan 1517 Beograd. On se nalazi u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera.

Prečnik mu je 36,16 kilmetara i udaljen je oko 400 kilometara od Sunca. Otkrio ga je čuveni srpski astronom Milorad B. Protić, po čijem rodnom gradu je i dobio ime.

Protić je bio deo naučne ekipe iz Astronomske opservatorije na Zvezdari. On je otkrio najveći broj asterioda, čak 33. U periodu od 1936. – 1956. godine pronašao je sedam malih planeta.

Foto: Wikipedia/Micki

Protić je mnogo voleo svoju zemlju i svoj rodni grad, tako da jedan asteroid dobio ime Srbija, jedan Beograd, a malu planetu koja je otkrivrena 1952. godine nagradio je imenom 2244 Tesla, po našem naučniku Nikoli Tesli.

A da Beograd ne postoji samo kao glavni grad Srbije i u svemiru potvrđuju i Mali Beograd u Novom Sadu i Mali Beograd u Bačkoj Topoli.

U Novom sadu postoji naselje Mali Beograd koje se nalazi u severoistočnom delu grada i ono je deo mesne zajednice Vidovdansko Naselje.

Foto: Wikipedia/Micki

Istorijski do tridesetih godina 20. veka na ovom prostoru su se, uz nekoliko salaša, nalazila guvna salajačkih i podbraskih paora (najstarija četvrt i deo Novog Sada), koji su na ovom prostoru skladištili kamare slame i stogove sena za stoku. Posle Prvog svetskog rata gradska uprava je doseljenim dobrovoljcima dodelila placeve za igradnju porodičnih prizemnih kuća.

Prvi stanovnici u želji da ovaj deo grada postane uzor ostalima, nazvali su ga Mali Beograd. Urbanistički plan dobio je tek 1994. godine i tad je ovaj deo grada legalno dobio vodovod, kanalizaciju i gas.

Foto: Wikipedia/Ljiljana Knezevic

U opštini Bačka Topola u Severnobačkom okrugu, u naselju Mali Beograd, prema dostupnim podacima iz 2002. godine živi oko 500 punoletnih stanovnika i naselje ima oko 200 domaćinstava.

Mnoge ulice po srpskim gradovima takođe su dobile ime po prestonici Srbije, tako da ga ima mnogo više no što smo mislili, svuda oko nas.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JON

    4. mart 2018 | 15:10

    Asteroid se nalazi izmdju Marsa i Jupitera, a je od Sunca udaljen 400 km. Ondak Zemlja je daleko od Sunca pedesetak km

  • čarls bronson

    4. mart 2018 | 18:35

    U SAD , u skoro svakoj državi postoji gradić sa imenom Moskva , a u Ajdahu ih ima čak tri Moskve .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA