≫ 

Beograd će danas biti obojen u svetlo plavo: Srpska prestonica se priključila obeležavanju Svetskog dana borbe protiv autizma

On je gostujući na TV Studio B podsetio da je Grad Beograd 2014. godine prvo kroz projekte, a 2016. godine kroz direktnu budžetsku podršku uveo lične pratioce za osobe sa smetnjama u razvoju

  • 2

- Grad Beograd se priključio obeležavanju Svetskog dana borbe protiv autizma i zato će danas Most na Adi, Palata "Albanija", kao i fontane na Slaviji i Trgu Nikole Pašića biti obojene u svetlo plavo - najavio je gradski menadžer Goran Vesić.

On je gostujući na TV Studio B podsetio da je Grad Beograd 2014. godine prvo kroz projekte, a 2016. godine kroz direktnu budžetsku podršku uveo lične pratioce za osobe sa smetnjama u razvoju. Danas na teritoriji grada ima 350 ličnih pratioca, a deo njih, oko stotinu, posvećen je deci koja imaju autizam.

Pored toga imamo i petnaest dnevnih boravaka, a dva su specijalizovana za osobe sa autizmom. Naš budžet je ove godine povećan za dvadeset posto kada su u pitanju osetljive kategorije. To je politika grada i na taj način pokušavamo da sistemski priđemo svakom problemu – istakao je Vesić dodajući da današnja akcija, koja se sprovodi sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, treba da podseti javnost da taj problem postoji i da se grad Beograd ponaša kao odgovorna lokalna samouprava.

Foto: Vladimir Milovanović

On je najavio da su danas uvedeni u posao dva izbođača za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, Beli potok i Pinosava i oni će početi da rade već ove nedelje, a najkasnije u sredu krenuće i izgradnja postrojenja u Međulužju.

Počeli smo da raduimo i Jelezovački kolektor koji će omogućiti da čitav taj kraj bude priključen i to kada se završi ukinućemo oko tri hiljade septičkih jama – rekao je gradski menadžer i dodao da je to važno za ekologiju i standard života.

Govoreći o radovima koji se izvode na beogradskim ulicama Vesić je rekao da oni svakako menjaju životne navike ljudi koji tu stanuju, ali se radovi moraju odvijati u roku i onda će građani itekako biti zadovoljni rezultatima.

Foto: Vladimir Milovanović

Ono što, međutim smeta je neodgovorno ponašanje pojedinaca koji automobilom ulaze u delove ulica koje su pretvorene u pešačku zonu ili se parkiraju ispred kafića i kladionica. Primer je Bezistan koji tokom večeri postaje parking. Ali novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja povećane su kazne za takve prekršaje. Važno je da kažem da se u ovom zakonu nalazi odredba koju je Grad predložio a to je se nepropisno parkirano vozilo komunalna odmah uklanja, a ne kao do sada kada se davalo tri minuta da se za to vreme ukloni – rekao je Vesić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roditelj

    2. april 2018 | 23:18

    A sta cemo mi koji smo 150. na listi cekanja za licnog pratioca za dete sa autizmom koje mora da ide u skolu, jer u protivnom cemo biti kaznjeni . Grad nema sredstava za to. Deca po zakonu moraju u školu....Placamo sami pa ko dokle izdrži. Vrteška...

  • PFK

    2. april 2018 | 13:45

    Bas lepo ime ima palata

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA