≫ 

Vodič za preživljavanje po zatvorenim ulicama i izmenjenim linijama GSP: Beograd je sutra u znaku maratona (MAPA)

Od prošle godine maratonci imaju novu trasu, koja vodi preko Mosta na Adi

  • 16

Sve je spremno za sutrašnje 31. izdanje Beogradskog maratona. I dok se jedni diče svetskom slavom, drugi se već žale na neprohodne ulice i paralisan saobraćaj tokom većeg dela grada.

Prof. dr Goran Rađen: Neophodne medicinske pripreme pre učešća na maratonu

Od prošle godine maratonci imaju novu trasu, koja vodi preko Mosta na Adi, a trkači tvrde da je teža od one na koju su navikli skoro tri decenije unazad. O tome je posvedočio i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji će i ove godine biti na startu polumaratonske trke.

- Najteže mi je bilo preko Mosta na Adi jer se ide uzbrdo, pa nizbrdo. Posle je bilo lakše - rekao je tada Mali.

Organizatori očekuju rekordan broj takmičara u maratonu i polumaratou, ali i više desetina hiljada rekreativaca koji će startovati u Trci zadovoljstva, štafetama, trci sa domaćim ljubimcima, raznim humanitarnim akcijama...

I pored truda nadležnih da što bolje organizuju saobraćaj i javni prevoz tokom maratonskog dana i da sukcesivno otvaraju određene ulice, činjenica je da će mnogi gunđati zbog otežanog kretanja gradom. U tom smislu, najviše će ispaštati oni koji imaju posla u centrui na Novom Beogradu, kuda najveći deo trase prolazi.

Na snazi će biti velike promene gradskog prevoza, na skoro svim tramvajskim, trolejbuskim i autobuskim linijam, te bi trebalo da građani do detalja iščitaju privremeni raspored.

Trasa Beogradskog maratona Foto ilustracija: Telegraf/Google maps

ZATVORENE ULICE 

- Subota od ponoći do 19 časova: Kolarčeva, Terazije, Kralja Milana, Trga Nikole Pašića prema Terazijama.

- Od ponoći do 17 časova: Prizrenska i deo Balkanske ulice (od Prizrenske od Kraljice Natalije) i Resavske (od Krunske do Bulevara).

- Od ponoći do 11 sati: Dečanska (od Nušićeve do Trga Pašića), Trg Nikole Pašića, Bulevar kralja Aleksandra (od Kneza Miloša do Beogradske), Dragoslava Jovanovića, Vlajkovićeva (od Kosovske do Dečanske) i Svetozara Markovića (od Nemanjine do Bulevara), kao i na svim prilazima trasi.

- Od 9 do 11: Takovska (od Svetogorske do Kneza Miloša) i Kneza Miloša (od Takovske do Nemanjine), Kneza Miloša (od Bulevara do Admirala Geprata) ostaje zatvorena do 16 časova.

- Od 10 do 16: kompletna trasa maratona

- Od 10 do 16: Bul. kralja Aleksandra, Branka Krsmanovića, Mileševska, Cara Nikolaja II, Makenzijeva, Trg Slavija, Kralja Milana.

Beogradski maraton Foto: Tanjug/Oksana Toskić

GRADSKI PREVOZ 

Od 9 do 16 važiće posebna organizacija saobraćaja na linijama javnog gradskog prevoza.

1. Tramvajske linije će do 14.30 voziti uz delimično izmenu trasa ili uopšte neće saobraćati (11) sve do 14.30.

2. Trolejbusi 19, 21, 22 i 29 će do 19 voziti na potezu Trg Slavija-periferni terminusi. Od prvih jutarnjih polazaka do 16 umesto trolejbusa 40 i 41 voziće autobusi i to na relaciji Admirala Geprata-Banjica 2.

3. Za vezu Zemuna i Novog Beograda sa starim delom grada koristiti linije 17, 18, 78,88, 89 i 94 koje će manje ili više menjati trase.

4. Linije iz pravca Batajnice, 704 i 706 će voziti do Bloka 20, a 703, 705 i 706E do okretnice Zemun (Bačka).

5. Za naselje Bežanijska kosa koristiti linije 74 i 75 koja će od SC "11. april" ići autoputem do "Sava centra".

6. Linije iz pravca Surčina će se uglavnom upućivati do Bloka 45 ili Novog bežanijskog groblja, dok će 601 ići zaobilazno do Železničke stanice u Savskoj.

7. Linije iz pravca Banovog brda 37, 51, 51, 53, 56, 58 će od perifernih terminusa ići do Železničke stanice u Savskoj ulici, a 23 će biti podeljena na 23A Karaburma 2 - Vukov spomenik i 23B Admirala Geprata - Vidikovac.

8. Linije 24, 26, 27 i 44 će zaobići Trg republike, Terazije, Trg Nikole Pašića, autobusi sa linije 95 voziće Borča-Trg republike, dok će oni sa 31 okretati u Birčaninovoj.

Gradski prevoz Foto: Wikimedia/Pudelek

MARATON

- Dužina: 42,195 km

- Start: 10 kod Crkve Svetog Marka 

- Trasa: Bulevar kralja Aleksandra, Beogradska-Slavija, Nemanjina-Balkanska, Gavrila Principa, Brankova-Brankov most, Bul. Nikole Tesle-Džona Kenedija-Bul. Mihajla Pupina-Bul. umetnosti-Most na Adi-Bul. Nikole Tesle-Tošin bunar-Vojvođanska-Jurija Gagarina-Bul.Milutina Milankovića-Bul. Mihajla Pupina-Brankov most-Brankova-Kraljice Natalije-Kneza Miloša-Kralja Milana- Terazije.

Beogradski maraton Foto: Promo

TRKA ZADOVOLJSTVA

- Dužina: 5 km

- Start: 10.15 ispred Narodne skupštine

-Trasa: Bul. kralja Aleksandra-Branka Krsmanovića-Žička-Cara Nikolaja II-Mekenzijeva- Trg Slavija- Kralja Milana-Terazije.

SUNČANO I TOPLO 

Poslednje meteorološke prognoze govore da takmičare očekuje lepo i sunčano vreme, ali pretoplo za polumaratonce i maratonce. U vreme održavanja trke, od 10 do 13 sati, očekuje se temperatura između 20 i 24 stepena. Bez oblaka.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    20. april 2018 | 14:03

    Pravite pakao ljudima koji rade....Imate nedelju pa trcite do mile volje. Ovaj grad je uvek bio protiv svojih gradjana,kao da nas kaznjavaju sto zivimo I radimo u Beogradu.

  • Mihal

    20. april 2018 | 17:29

    Maraton održavajte ili nedeljom ili trčite od mosta Mihaila Pupina pa do Pančevačkog puta i nazad dok ne pobelite i ostavite više na miru ljude koji moraju da rade, muka mi je od maratona i raznih "manifestacija".

  • Dejan

    20. april 2018 | 11:36

    Imate Adu Kosutnjak Avalu zasto nana koji radimo otezavate zivot , trci ko moze ne ugrozavaje ostale

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA