≫ 

U svečanom maršu "Besmrtnog puka" u Beogradu učestvuje na stotine građana: Povorku predvode "Noćni vukovi" (FOTO) (VIDEO)

Prošle godine ova manifestacija je održana u oko 40 zemalja sveta

  • 0

U Beogradu je danas, povodom Dana pobede nad fašizmom, počeo svečani marš "Besmrtnog puka" u kojem učestvuje više stotina građana.

Među njima su i potomci nastradalih koje nose fotografije svojih predaka, kao i predstavnici gradske i državne vlasti.

Povorku predvodi udruženje "Noćni vukovi" na svojim motorima, a u prvom redu nalaze se ministar za rad Zoran Ðorđević, ministar inovacija i tehnološkog razvoja Nenad Popović, gradski menadžer Goran Vesić, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Obeležen Dan pobede nad fašizmom polaganjem venaca u Novom Sadu

Svečani marš "Besmrtnog puka" počeo je u 17 časova ispred Spomen parka oslobodiocima Beograda, a kolona će se kretati Ruzveltovom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada Beograda, gde će biti održan svečani koncert vokalnih i dramskih umetnika iz Srbije i Rusije.

Svečani marš u Beogradu povodom Dana pobede nad fašizmom Printskrin: Tanjug/ Milan Romanjuk

Učesnici šetnje nose fotografije poginulih predaka, ruske i srpske zastave, a tu su i predstavnici Balkanske kozačke vojske.

Saobraćaj je u delu gde se marš odvija obustavljen, a građani stoje mirno i pozdravljaju učesnike povorke.

Pokret "Besmrtni puk" je potekao u Rusiji. Formalno se za godinu početka te manifestacije uzima 2011. godina, kada je ulicama ruskog grada Tomska marširalo 5.000 ljudi noseći portrete svojih predaka stradalih u Otadžbinskom ratu.

Pokret "Besmrtni puk" je potekao u Rusiji Printskrin: Tanjug/ Milan Romanjuk

Za samo nekoliko godina ovaj pokret je porastao na 1.200 gradova i više od 12 miliona ljudi, od kojih je samo centrom Moskve prošle godine prošetalo više od pola miliona građana, na čelu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Prošle godine ova manifestacija je održana u oko 40 zemalja sveta, uključujući SAD, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Austriju, Italiju, Kinu i mnoge druge države.

VIDEO: Počeo svečani marš "Besmrtog puka" u Beogradu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA