≫ 

Uhvatili smo malog bandita na delu: Rakunica Živka pokušala da otključa kavez lopovskim prstićima u zoo vrtu i da pobegne (FOTO)

Poznato je da rakuni važe za najveštije lopove među životinjama jer su sposobni da brzo i neprimetno ukradu sve što im se dopadne

  • 8

Ono što kao posetioci u Beogradskom Zoo vrtu vidimo je samo jedna od slika. Prava žurka se odvija kada se kapije Vrta Dobre nade zatvore i sve oko kaveza utihne. Verovali ili ne, najveći dar mar prave male životinje, a predvodnici "mafije" su dve sestre, rakunice.

Posetili smo vučicu za kojom je tragao Beograd: Stajali smo ispred kaveza 20 minuta, Coka se nije pomerila nijednom (FOTO)

Mirka i Živka imaju dve godine i majka ih je odbacila na rođenju, što se često dešava kada rakunica zatrudni mlada. Uprkos odbacivanju, uspele su da prežive uz pomoć veterinara Jožefa Ezveđa, koji ih je odneo kući.

Joška sa svojim miljenicama/ Foto: Milena Đorđević

- Ja sam tih nekoliko meseci, koliko su bile kod mene, praktično bio samohrana majka. A kako su njih dve zainteresovane za sve, često mi se dešavalo da u kući zateknem prazne fioke, ili da se Mirka zavuče ispod sudopere i provodi vreme u šerpama - priseća se veterinar Joška.

Po prirodi su svaštojedi, vole i voće i povrće, ali i meso, račiće, žabe, školjke. Iz naše ruke su rado jele i keks.

Omiljena poslastica im je keks/ Foto: Milena Đorđević

Joška im je imena dao po temperamentu. Mirka je, logično, mirna i dane provodi leškareći, dok je Živka prilično nemirna - što se po fotografijama jasno vidi.

Živka ume i da gricne ako je neko iznervira, ali se rado druži sa svim ljudima. I sama sam se uverila koliko je spretna i prepredena.

Čim smo napustili njen kavez, prikrala se katancu i pokušala da otključa i oslobodi sestru Mirku i sebe. Testirali smo je i pustili da se trudi, pa je, zahvaljujući svojoj upornosti, zamalo i uspela.

Čim je videla priliku da otključa kavez, Živka se bacila na posao/ Foto: Milena Đorđević
I dugo nije odustajala/ Foto: Milena Đorđević

Poznato je da rakuni važe za najveštije lopove među životinjama jer su sposobni da brzo i neprimetno ukradu sve što im se dopadne. Zato ih i zovu "mali banditi", a poznati su i pod nadimkom "Robin Hud" jer ono što ukradu dele sa drugim životinjama.

Izuzetno su znatiželjni i vole istraživati. Njihove noćne ekskurzije mogu se uporediti s pravim avanturama.

Na kraju, ipak, nije uspela da pobegne/ Foto: Milena Đorđević

Specifična crna šara koju imaju preko očiju samo pridodaje na izgledu lopova. Sada, kad smo videli ovo, jasno nam je da je ona prava slika i prilika rakunske prirode.

VIDEO: Borba za doručak nikad nije izgledala teže

(J. Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rsss

    19. maj 2018 | 21:10

    Koliko je slika rakuna jaka i simbolicna. Hoce samo napolje...

  • Cokula

    19. maj 2018 | 21:55

    Duša!!! Nadam se da će uspeti da pobegne...

  • Lea

    19. maj 2018 | 22:54

    Najsladja zivotinja na svetu.Ima ih nekoliko u Srbiji kao kucni ljubimci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA