Šta da radite ako je vaš izabrani lekar na godišnjem odmoru a vi morate da primate prepisanu terapiju?

Sezone godišnjih odmora, ali i sijaset drugih problema mogu zatvoriti vaš Dom zdravlja i navesti vas da na drugom mestu tražite pomoć

  • 4

Vest da će najmlađi Vračarci koji pohađaju fizioterapeutske korektivne vežbe na sledeću rekreaciju čekati sve do septembra, jer su zaposleni na godišnjem odmoru, zabrinula je ne samo roditelje ovih mališana, već i ostale Beograđane.

Država pomaže lekarima da ostanu u Srbiji: Posao za 100 najboljih diplomaca, ugovore će im uručiti Vučić i Lončar

Mnogi su se upitali da li bi ovakav scenario mogao da se ponovi i na drugim odeljenjima i domovima zdravlja, te šta da rade ako i njihov izabrani lekar ode na zasluženi odmor tokom sezone, a vrata ordinacije se zatvore za njim.

Šta raditi ako lekar ode na odmor? Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Iz Sekreterijata za zdravstvo Grada Beograda javljaju da su procedure postupanja pacijenta u ovom i sličnim slučajvima veoma jasne.

- U slučaju da iz bilo kog razloga neko odeljenje u nekom beogradskom Domu zdravlja ne radi, pacijenti se mogu obratiti svom izabranom lekaru, odnosno roditelji se izabranom lekaru ili pedijatru svog deteta. Izabrani doktor ih dalje upućuje na ambulantno-specijalističke preglede ili u drugu odgovarajuću zdravstvenu ustanovu sa kojom je zaključen ugovor o pružanju zdravstvene zaštite - kažu iz Sekreterijata.

Po tom ugovoru i novi davalac zdravstvenih usluga može da prati tok lečenja, usklađuje mišljenja i predloge za nastavak lečenja i upućuje osigurano lice na sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

- U svakoj zdravstvenoj ustanovi takođe postoji zaštitnik prava osiguranika, koji pacijente čije lečenje pokriva RFZO može posavetovati kako da ostvare svoja prava - dodaju oni.

Od ustanove do ustanove zavisi da li će pacijenti biti upućeni u drugi Dom zdravlja na svojoj opštini ili će po najbolju terapiju i negu morati da putuju malo dalje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДР

    9. jun 2018 | 08:01

    И на крају се све своди на закључак, не дај Боже да се разболиш!!

  • Petko

    9. jun 2018 | 17:51

    Aman ljudi prestanite vise da napadate lekare i zdravstvene radnike. Da li je poznato da lekar u toku rada prrgleda preko 50 pacijenata. Medju toliko njih najmanje deset psuju zasto placaju lek,50 din za participaciju,zasto zakazuju putem kolcentra. . .prete lekarima da ce se zaliti politicarima... Sve to ne zavisi od lekara vec neko drugi propise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA