≫ 

Drumska strela ispalila formulu! Pogledajte najnoviji bolid trkačkog auta koji su napravili beogradski studenti (VIDEO)

Novo vozilo je do sada najmoderniji prototip trkačkog automobila po ugledu na Formulu 1

  • 0

Studentski formula tim "TENFORE" Drumska strela" je večeras na Mašinskom fakultetu u Beogradu predstavio svoje sedmo po redu trkačko vozilo kojim će, kako je rečeno, učestvovati na dva predstojeća svetska "Formula Student" takmičenja - u Italiji i Češkoj.

Mladi srpski genijalci prave novo vozilo: Drumska Strela opasan konkurent Formuli 1 (FOTO) (VIDEO)

Novo vozilo je do sada najmoderniji prototip trkačkog automobila po ugledu na Formulu 1, do 100 kilometara na čas stiže za najviše četiri sekunde, a napravio ga je tim više od 50 studenata sa osam fakulteta Beogradskog univerziteta.

Dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu Radivoje Mitrović je rekao da je projekat Drumska strela "dragulj" i Beograda i Srbije i regiona.

Izrada drumske strele započinje projektovanjem Foto: T now

On je naveo da studenti kroz ovaj projekat sopstvene ideje pretvaraju u realnost, imaju priliku da obiđu svet i upoznaju ljude koje nikada ne bi mogli da upoznaju, kao i da steknu izvrsne kompetencije da započnu sopstveni biznis.

Vođa tima, studentkinja master studija Tehnološko-metalurškog fakulteta Miljana Stojanović, je rekla da je i ove sezone, kao i prethodnih, svaki član tima uložio veliku energiju u izradu novog vozila.

- Međutim, pored svog truda, najveći problem bio je nedostatak finansijske podrške, koji smo zahvaljujući kompaniji TENFORE prevazisli. Podrška te kompanije pomogla nam je ne samo ove godine, već će njihov doprinos biti posebno važan u sledećoj fazi razvoja formule - navela je Stojanović.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović je rekao da o tome koliko je projekat "Drumska strela" dobar govori i to da nije bilo potrebe da bilo ko interveniše da bi taj projekat dobio novac od Ministarstva prosvete.

Nacrt Drumske strele Foto: T now

- Mislim da je velika prednost ovog projekta i to što u njemu učestvuju ne samo studenti Mašinskog fakulteta, kako je bilo ranije, već i studenti sa drugih fakulteta. U ime Ministarstva zahvaljujem vam se što ovaj projekat postoji i mi ćemo svakako nastaviti da ga podržavamo - istakao je on.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je izrazio zadovoljstvo uspehom beogradskih studenata koji su uspeli da konstruišu takvu formulu koja se ravnopravno takmiči sa najboljim studenskim projektima ove vrste u Evropi.

- Izuzetno sam ponosan što ovi mladi ljudi na najbolji mogući način predstavljaju Beograd i što se već sedmu godinu za redom uspešno takmiče sa svojim kolegama. Njihov rad je isključivo rezultat entuzijazma studenata i njihovih profesora. Naše je da prepoznamo njihov trud i rezultate i da im damo mogućnost da nastave da razvijaju svoju kreativnost i da svoje znanje pretoče u praksu - dodao je Nikodijević.

Događaju su prisustvovali predstavnici Univerziteta u Beogradu, Rektorata i studentskih organizacija i udruženja, kao i porodice i prijatelji "TENFORE Drumska Strela" tima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA