Završeno finalno takmičenje PowerUp! u Pragu

Evropski investitori zainteresovani za srpski startap Solagro

  • 0

Srpski startap Solagro sa svojom inovativnom presom za reciklažu ušao je u 15 najboljih startapova od ukupno 300 evropskih timova koji su se prijavili na prestižno PowerUP! takmičenje iz oblasti čiste tehnologije i energetske efikasnosti, u organizaciji evropske kompanije InnoEnergy.

Na finalu koje je nedavno održano u Pragu, pred preko 200 predstavnika industrije i investicionih fondova, Solagrov tim koji čine Nemanja Janić, Marko Kaličanin i Đorđe Đorđević, zainteresovao je investitore iz Grčke, Mađarske i Bugarske, sa kojma će nastaviti dalje pregovore oko plasiranja proizvoda na tržište EU. Ovo je veliki uspeh za Srbiju, jedinu zemlju izvan Evropske Unije koja je imala predstavnika na PowerUp!-u.

Solagrova pametna presa je mašina za presovanje limenki koja zajedno sa aplikacijom "Solagro – budućnost reciklaže" čini inovativni sistem za reciklažu koji ovaj proces pretvara u zanimljiv i inspirativan sadržaj za korisnika. Pametna presa komunicira sa korisnicima objašnjavajući im kako da recikliraju, a nakon završetka procesa poklanja korisniku određeni kod koji je potrebno uneti u mobilnu aplikaciju, koja ga konvertuje u poene. Kada sakupi dovoljno poena korisnik osvaja neku od vrednih nagrada koje obezbeđuju Solagrovi partneri.

Foto: Promo

Inače, prvu nagradu u vrednosti od 30.000 evra osvojio je startap Zubax Robotix iz Estonije, drugu od 10.000 evra WellParko iz Litvanije, a treću u iznosu od 5.000 evra Neuron Soundware iz Češke.

- Učestvovanje na ovako prestižnom događaju, sa stotinama inovativnih startapova iz cele Evrope bilo je neverovatno iskustvo. Ostvarili smo bitne, neposredne kontakte sa investitorima, koji nam mogu pomoći u daljem razvoju našeg proizvoda, dok Green for Growth, investicioni fond za sada prednjači u namerama. Bila nam je čast da predstavljamo Srbiju u samom vrhu evropske cleantech scene - izjavio je Nemanja Janić iz Solagra.

Foto: Promo

- Tokom sedam godina od osnivanja, InnoEnergy je investirao dve milijarde evra u inovativne projekte. Zahvaljujući našoj podršci osamdeset proizvoda je do sada plasirano na tržište. Sada i pobednik PowerUp-a ima tu sjajnu priliku - rekao je Kristo Balinov, direktor za poslovni razvoj InnoEnergy-a za Centralnu Evropu, i predsednik žirija.

O važnosti ovog takmičenja za inovacije u oblasti čiste tehnologije i energetike svedoči prisustvo predstavnika svih velikih evropskih energetskih kompanija:

- PowerUp! nas hrani svežim idejama i rešenjima iz celog regiona. Ponosni smo što sponzorišemo ovaj događaj već drugi put. Dok transformišemo našu kompaniju, učestvovanje u ovakvim takmičenjima, sa startapovima, igra veoma bitnu ulogu u našoj strategiji - istakao je Zsolt Winnkler, direktor Open Innovation Hub-a u Mol Grupi, i član žirija.

- Znamo da možemo da rastemo u budućnosti koja nosi brze promene, uz pomoć održivih rešenja inovativnih startapova. Kao Enerjisa, ponosni smo što smo deo PowerUp!-a, koji nas spaja sa najinovativnijim idejama iz cele Evrope - podvukla je Gul Erol, direktorka za tehnološki razvoj Enerjisa, dok je Michal Mackowiak, direktor inovacija u Rafako S.A pojasnio da su predstavnici ove kompanije jako zadvoljni što su ove godine pored energetskih kompanija na takmičenju učestvovale i one iz sfere elektromobilnosti i pametnih gradova.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA