≫ 

Stefanović zbog obilnih padavina u Obrenovcu, u Stepojevcu evakuacija, Vesić angažovao sve gradske ekipe

Do sada je u Stepojevcu evakuisano 30 ljudi

  • 16

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović stigao je večeras u opštinu Obrenovac kako bi obišao građane i domaćinstva koja mogu biti ugrožena usled obilnih padavina. On je poručio da se voda polako povlači i da će Republički štab za vanredne situacije zajedno sa opštinskim pomno pratiti u naredna 24 sata situaciju.

Nevreme u Subotici ruši sve pred sobom: Stablo palo na automobil u pokretu, jedna osoba povređena (VIDEO)

Ministar Stefanović večeras je obišao Draževac i Boljevac Nijedan građanin nije povređen niti ima ugroženog stanovništva, a pripadnici SVS-a, zajedno sa kolegama iz redovnog sastava policije, pripravni su ukoliko bude neophodna evakuacija stanovništva u ovoj opštini.

- Dao sam nalog pomoćniku ministra i načelniku Sektora za vanredne situacije Predragu Mariću da se naše snage rasporede na teritoriji opština Obrenovac i Lazarevac, koje su trenutno najugroženije. On se trenutno nalazi u Lazarevcu gde sa štabom radi na proceni situacije. U ovom trenutku nema mesta panici. Oprezni smo i vodimo računa o svim vodotokovima na teritoriji Srbije, pogotovo na teritoriji opština Obrenovac i Lazarevac. Ne postoji bojazan od onakvih poplava kakve su bile 2014. godine, ali smo naravno oprezni i nećemo ništa prepustiti slučaju. Zato ćemo opservirati tokom noći i narednih dana sve vodotokove, da bismo bili pripravni ukoliko se voda podigne i da možemo na vreme da reagujemo dodatnim bedemima i upozoravanjem stanovništva“ naglasio je ministar Stefanović.

Ministar je pozvao sve građane, ukoliko im je potrebna pomoć, da se obrate Sektoru za vanredne situacije i opštinskim štabovima, kako bi mogli što pre da im izađu u susret.

- Razgovarao sam večeras sa ljudima iz obrenovačkog Štaba za vanredne situacije i direktorom Elektroprivrede Srbije koji su na terenu i preneli su mi da trenutno imamo problem sa jednim srušenim mostom koji mora da se osposobi, kako bi se saobraćaj normalizovao u najkraćem mogućem roku - rekao je ministar Stefanović.

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić obišao je večeras mesto Stepojevac gde, kako je rekao, niko nije stradao, a evakuisano je 30 ljudi.

- Svi su dobro i na sigurnom. Situacija se polako stabilizuje. Pala je ogromna količina kiše, a rečica Vrbovica prosto nije mogla tu količinu vode da primi i došlo je do jednog poplavnog talasa koji je ugrozio objekte i ljude u njima - rekao je Marić.

On je dodao da su na terenu pripadnici Sektora za vanredne situacije i predstavnici lokalne samouprave, kao i da se situacija u Lazarevcu polako smiruje i stabilizuje.

Foto: Telegraf

Pripadnici Sektora za vanredne situacije angažovani su i u Novom Sadu gde, usled obilnih padavina, kanalizacija nije mogla da primi svu vodu, pa vatrogasci-spasioci uveliko rade na crpljenju vode, uglavnom iz podrumskih prostorija.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je večeras da zbog obilnih padavina trenutno najviše problema ima u zoni Kijevskog potoka u slivu Topčiderke, gde je došlo do izlivanja Kijevskog potoka i čime je ugroženo više od dvadeset kuća.

- Policija je zatvorila i jedan deo prilaza tom delu naselja, pa ekipe vodoprivrednih preduzeća prilaze s druge strane. Ima problema i u naselju Ljubiše Jelenkovića, takođe u Rakovici. Na teren su upućene ekipe JVP „Beogradvode” sa pumpama i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, kao i JKP "Gradska čistoća" sa specijalnim vozilima i cisternama za crpljenje vode.

Foto: Telegraf

- Na teren su izašle i ekipe Centra za socijalni rad u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu, kako bi se pružila pomoć najugroženijim porodicama, a majke sa decom sklonile u sigurnu kuću. U saradnji sa Sekretarijatom za obrazovanje otvorićemo i jednu školu ukoliko je neophodno prihvatiti evakuisana lica. Dodatna pomoć biće poslata i Barajevo, gde je problem u centru naselja i ugroženo je deset kuća, kao i Vraniću. Preventivno su poslati džakovi u Obrenovac i Lazarevac – rekao je Vesić.

Poplava u Železniku, Foto: ATA Images

On je precizirao da je obim padavina premašio sve najave i upozorenja RHMZ-a i očekuju se dodatne padavine u toku noći. U centralnim delovima grada palo je više od 30 litara po metru kvadratnom. Lokalno je palo više i od 50 litara po kvadratnom metru. Očekuje se, do kraja sutrašnjeg dana, dodatnih 20 litara.

Ekipe svih preduzeća su u pojačanom stepenu angažovanja. Situacija je pod kontrolom i pozivam građane da se pridržavaju uputstva nadležnih organa kako bismo zajedno prevazišli probleme koje stvorila nepogoda – istakao je Vesić.

VIDEO: Obrenovac pod vodom, obilne kiše paralisale naselje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijel

    30. jun 2018 | 08:22

    Gradska vlast ce pomoci gradjanima da se izbore sa ovom nepogodom.

  • Suzana

    30. jun 2018 | 08:33

    Dobro je da su ekipe odmah reagovale.

  • Javorka

    30. jun 2018 | 08:23

    Nakon povlacenja vode procenice se steta i drzava ce sve sanirati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA