≫ 

Završena prva kula "Beograda na vodi", za vikend kreće useljavanje prvih stanara (VIDEO) (FOTO)

- Ovo je možda i najznačajniji projekat tokom prethodnih decenija, koji menja izgled i viziju grada - rekao je gradonačelnik Zoran Radojičić

  • 58

Izgradnja prve kule u "Beogradu na vodi" je završena i za vikend će početi useljavanje stanara, čime je završena prva faza projekta. Završne pripreme u kuli A, pred useljenje, obišli su danas gradonačelnik Beograda Zorana Radojičić i ministar finansija Siniša Mali koji su istakli da se Beograd na vodi realizuje na milion kvadrata, sa 6.000 stanova, gde će živeti 14.000 ljudi, dok će 12.000 ljudi raditi u tom delu grada.

Brnabić obišla Inovacioni centar ETF-a gde su nastale igrice za decu sa autizmom i drugi važni projekti (FOTO)

Mali je istakao da je "Beograd na vodi" simbol napretka i promena u Beogradu i Srbiji i obećanje koje je ispunjeno.

- Sećam se da sam 2014. godine stajao ovde, ovo je bio jedan od najružnijih delova grada, sa puno skladišta, napuštenih baraka, pacova zmija… a danas je ovo najveće gradilište u ovom delu Evrope, gde dnevno radi 1.400-1.500 radnika - rekao je Mali.

Dodao je da je tim projektom pokrenuta je domaća građevinska industrija, privreda, a delom i zahvaljujući upravo "Beogradu na vodi", rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine je 4,6 odsto.

"Beograd na vodi" je simbol napretka i promena u Beogradu i Srbiji i obećanje koje je ispunjeno-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Zato se radujem predstojećem vikendu, kada ćemo imati useljenje prvih stanara u ove dve prve. Sećam se kako su se neki smejali kada smo pričali da ćemo da gradimo ''Beograd na vodi'', kada sam najavio prodaju stanova, a svi stanovu u dve kule su prodati i od vikenda kreće postepeno useljavanje - rekao je Mali.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer je, kaže, projekat rezultat vizije čoveka koji je znao šta želi i kako želi da promeni Srbiju i Beograd - sa novim radnim mestima, smanjenjem nezaposlenosti, ekonomskim reformama, pokretanjem privrede…

Siniša Mali je rekao da su stanovi u dve kule su prodati i od vikenda kreće postepeno useljavanje-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Zahvalio je i gradonačelniku Radojičiću, koji ga je "nasledio" na toj funkciji, što nastavlja politiku izgradnje i novih investicija.

Radojičić je istakao da je "Beorgad na vodi" možda i najznačajniji projekat tokom prethodnih decenija, koji menja izgled i viziju grada i čijom se realizacijom ostvaruje san ranijih rukovodilaca Beograda, a grad na moderan način spušta na reke.

- Posebno mi je značajna promenada, gde građani mogu da šetaju, rekreiraju se, uživaju, poput žitelja brojnih evropskih i svetskih gradova. Beograd počinje da liči na Njujork, London, Pariz, koji imaju nešto slično, ali Beograd ima i geogfarsku specifičnost koju oni nemaju - rekao je Radojičić.

Radojičić je istakao da je ovo možda i najznačajniji projekat tokom prethodnih decenija koji menja izgled i viziju grada-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dodao je da će deo pored reke, uz stari deo grada, biti novi centar, koji će biti važan i turistima, ali i Beograđanima i podsetio da sledi izgradnja pasarele do Beton hale, kao i gondola od Kalemegdana do Ušća.

Mali je dodao da je u toku izgradnja dve kule, jedne koja je "stigla" do 20. i druge koja već ima 17. spratova, a koje će, kako je rekao, biti useljene naredne godine.

U toku su i radovi na izgradnji tržnog centra, na 300.000 kvadrata, a uskoro kreće izgradnja velike kule, koja će biti najviša u centralnoj i ističnoj Evropi-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U toku su i radovi na izgradnji tržnog centra, na 300.000 kvadrata, a uskoro kreće izgradnja velike kule, koja će biti najviša u centralnoj i ističnoj Evropi.

U septembru 2015. godine, tada premijer Srbije Aleksandar Vučić i predstavnik "Igl hilsa" Muhamed Alabar postavili su kamen temeljac za dve stambene kule, čime je zvanično počela izgradnja projekta "Beograd na vodi“, vrednog 3,5 milijardi evra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maja

    13. jul 2018 | 23:53

    Valda Srbije je dokazala da se ovaj projekat moze realizovati na vreme,i to je veliki uspeh.

  • Jovana

    12. jul 2018 | 14:19

    Prelepo! Svaka čast! Čestitke od srca, svima... ljudima koji su radili, koji su verovali, ljudima koji su rizikovali i uspeli! Novim stanovnicima ovog prelepog, elitnog kompleksa!

  • Maja

    12. jul 2018 | 14:08

    Ovo je kao Dubai, savrsenstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA