≫ 

Najneobičnija udruženja u Beogradu: Krematisti, Ski manijaci, Dizači tegova, Zemljoradnici, Draguljari

Na listi neobičnih društava nalaze se i ona profesionalnog karaktera

  • 0

Za udruženja penzionera, sportista i ljubitelja različitih vidova umetnosti nema ko nije čuo, ali retki su Beograđani koji poznaju (a još ređi oni koji imaju člansku katru) udruženja nesvakidašnjih naziva, poput onih koji okupljaju radnike estradne delatnosti, krematiste ili viktimologe.

Za otkrivanje ovih svojevrsnih rariteta nije potrebno nikakvo vršljanje po bazama Agencije za privredne registre, većinu njih moguće je naći i jednostavnom pretragom po Internetu, a začudićete se šta će vam sve "Gugl" ponuditi kao rezultat.

Ljubiljeti svega i svačega

Ove žene imaju ogromno srce i na njih je Srbija ponosna: Uradile su najlepšu moguću stvar za ljude u bolnici (FOTO)

Sem zaljubljenika u knjige, prirodu i kakvu sličnu, reklo bi se uobičajenu stvar, među Beograđanima su i oni nešto istančanijeg ukusa, pa tako prestonica može da se pohvali jednim Klubom ljubitelja pozorišta, potom nešto manje upadljivim Udruženjem ljubitelja "folksvagen" vozila ili pak SCI & FI udruženjem fanova naučne fantastike.

U Beogradu postoji i Udruženje fanova naučne fantastike Foto: Flick/Joe Wolf

Sem toga, u moru obožavalaca rukometa, fudbala, badmintona, skvoša i drugih sportskih disciplina, Udruženje "Ski manijaci" ipak se izdvaja, ako ne po zajedničkom duhu i okupljanjima, ono makar po nazivu. Ništa manju pažnju ne zavređuje ni Savez Srbije za dizanje tegova, takođe registrovan u glavnom gradu.

"Esnafska" udruženja

Na listi neobičnih društava nalaze se i ona profesionalnog karaktera.

Tako bi neko teško mogao pogoditi da je UKLOS skraćenica za Udruženje kabinsko letačkog osoblja Srbije ili pretpostaviti da prestonica ima jedan Klub penzionisanih radnika MUP-a.

Iako često predstavljan kao sinonim za beton i modernizaciju, Beograd je mesto našao za Zemljoradničku zadrugu Rušanj, a mesto je osnivanja i za Gemološko društvo koje okuplja draguljare.

U Beogradu postoji Zemljoradničko udruženje Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Jugoslovenska, grčka, poljska...

Brojna društva prijateljskih naroda takođe su osnovana u našem gradu, među kojima su ona posvećena Grcima, Poljacima, Arapima...

Pojedina su potekla još iz socijalističkih vremena, pa se karakterišu kao jugoslovenska, a primeri su Jugoslovensko udruženje kaskadera ili Ustanova za muzičko-scensku delatnost Jugokoncert.

Sem toga, interesantno zvuči i Antipiratska asocijacija Srbije i Crne Gore.

Od promovisanja kremacije do holističkih metoda lečenja

BEograd pun neobičnih udruženja Foto: Marko Jovanović

Ipak, neka udruženja jednostavno se ne mogu svrstati ni u jednu kategoriju. Najbolji primer možda je Udruženje krematista "Oganj" čija delatnost je propaganda kremacije. Takođe, za oko zapada Udruženje Bahovih praktičara - Bahove cvetne esencije koje se, iako bi se na prvo slušanje pomislilo da ima neke čudne veze sa poznatim kompozitorom, zapravo bavi holističkim metodama lečenja.

Svašta se tu još može naći, poput Udruženja putujućih zabavnih radnika, ali i nekoliko "estradnih struja": Savez estradno-muzičkih umetnika, Udruženje radnika estradne delatnosti i Udruženje estradnih umetnika i izvođača Srbije.

VIDEO: Srbi dočekali Anđele pakla

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA