Baka Anđelka (100) preživela je najstrašnije mučenje u logoru: Sad živi od vage pored koje nepomično sedi kod Starog Merkatora

Skromna i ponosna starica nije želela da se fotografiše naglašavajući da ima mnogo tužnijih i gorih životinih priča u Srbiji

  • 9

"Braća su bežala pred ratom, mene su odveli u logor Sajmište i nikad ih više nisam videla. Posle godina provedenih na mestu najstrašnijih mučenja i ubistava, vratila sam se na zgarište i pepeo" priča baka Anđelka koja sledeće godine puni 100 godina, a zarađuje za lekove nudeći prolaznicima da se izmere na njenoj vagi.

Mala, obična vaga za merenje telesne težine, a pored nje šćućurena na stepeništu sedi starica čije izborano lice govori o životu punom patnje i bola. Ali ona ne prosi. Ne traži pomoć ni od koga, već sa 99 godina radi. Simboličnih 30 dinara je cena merenja, a na vagu možete stati i više puta ako niste sigurni u brojke koje vidite.

Hilda se dobrovoljno prijavila da ode u logor "Sajmište", da bi negovala obolele: Pisma iz logora i strip otkrivaju neverovatnu hrabrost (FOTO)

- Radim da uštedim neki dinar za lekove. Šta ću? Da kradem i da otimam neću. Ne želim da mi iko pomaže, ne treba mi sažaljenje. Dokle god budem mogla, boriću se. Živim tu blizu, kod pošte, pa kad mogu dođem i ostanem koliko mi zdravstveno stanje dozvoljava. Staram se i o bolesnom sinu, jer mi je samo on ostao - kaže baka Anđa uzimajući štap spremna da krene jer nevreme preti da joj pokvari "radni dan".

Baka Anđelka preživela je najgore mučenje u logoru Sajmište Foto-ilustracija: Pixabay

Dok pakuje svoje jastuče, vagu i kokice koje je delila sa golubovima, nastavlja nepoverljivo da priča, jer su joj već komunalni policajci pretili i oduzimali to malo stvari što donese kod pozorišta lutaka "Pinokio" u blizini pijace i starog "Merkatora".

- Za vreme rata sam izgubila porodicu, kuću... sve. Tri moja brata su bežala pred vojskom. Nemci su nam upali jednog dana u porodičnu kuću u rodnom Drvaru, u Bosni i Hercegovini, i odveli roditelje i mene u logor Sajmište... Ne volim nikome ni da pričam o tome, o tim ubistvima koje sam gledala i mučenju, o zloj sudbini. Zastaje i uz dubok uzdah nastavlja:

- Kada sam nekako preživela logor, nisam imala ni šta da obučem. Došla sam na zgarište i pepeo. Eto, to je ostalo od moje rodne kuće. Nikada nisam saznala gde su mi braća ubijena. Nemaju grobove, nemam gde ni sveću da im zapalim. Rešila sam da prodam to zgarište i došla sam 1948. godine u Novi Beograd koji je tek tada počeo da se gradi - priča starica.

Baka zarađuje novac uz pomoć vage Foto-ilustracija: Telegraf

Tu je upoznala supruga na čijoj je mladosti, takođe, ostao dubok ožiljak. Njega i njegovu sestru, kaže, majka je ostavila "na božju milost". Ali su se Anđa i on nekako našli, zavoleli se i dobili sina. Pre nekoliko godina je i muž preminuo, tako da su sin i ona ostali sami.

- Ne vredi život, ako ništa nemaš. Ali šta mogu? Radiću dok budem mogla, dok ne dođe vreme da odem, jer ne mogu da se borim protiv smrti - zaključuje baka Anđa.

Skromna i ponosna starica nije želela da se fotografiše naglašavajući da ima mnogo tužnijih i gorih životinih priča u Srbiji, ali nam je toplo preporučila dok smo se rukovali da se "čuvamo baraba i mangupa i da cenimo sve što imao u životu".

VIDEO: ISTORIJSKA MISTERIJA! 7.100 SRBA JE NA OVOM MESTU OSTAVILO SVOJE ŽIVOTE: Tajna srpskog "Gazimestana"

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica

    23. jul 2018 | 08:05

    Ovo nisam smela pročitati,tužno do neba. Treba neko da im pruži pomoć. Nije red da se starica toliko pati,još je teraju kao psa lutalicu. Užas.

  • Ccc

    23. jul 2018 | 05:12

    Sramota.Ako postoje podaci,zasto zena nema penziju i manji stan da se ne muči u dubokoj starosti.

  • Milos

    23. jul 2018 | 00:45

    Divna baka, nemojte da vam bude teško da se izmerite i pomognete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA