≫ 

Spomenik zahvalnosti Francuskoj sija novim sjajem: Restauriran i vraćen na svoje mesto (FOTO)

- Spomenik će biti na mestu na kome se nalazi već 86 godina od 11. novembra 1930. godine - napisao je Vesić

  • 19

Restauracija Spomenika zahvalnosti Francuskoj završena je pre roka, 10. avgusta, i vraćanje popularne "Francuskinje" na njeno mesto je u toku.

Ironija: Spomenik zahvalnosti Francuskoj izradio Hrvat u godini prvog Mundijala, zbog pomoći pružene ravno 100 godina pre ovog finala

U pitanju je zajednički poduhvat srpske i francuske vlade, a projekat rekonstrukcije je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Posebno su se restaurirale bronzana figura i kameni postament, a restauraciju skulpture uradio je eminentni vajar Zoran Kuzmanović.

Foto: Facebook/Горан Весић

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pohvalio se na Fejsbuku da je vraćanje Spomenika zahvalnosti Francuskoj posle restauracije na svoje mesto u toku.

- Kao što smo i obećali u prvoj polovini avgusta Spomenik će biti na mestu na kome se nalazi već 86 godina od 11. novembra 1930. godine - napisao je Vesić.

Foto: Facebook/Горан Весић

Inače, ovo je važan simbolični gest u godini kada se proslavlja sto godina od završetka Velikog rata u kome suFrancuska i Srbija iskovale neraskidivo zajedništvo i prijateljstvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Outsider

    6. avgust 2018 | 19:04

    Tacno, slavimo veliku pobedu za koju nsm se svet divio sto godina i jos nam se divi. Zato di nam spremili da nam se ta proslava ogadi jer cemo na godisnjicu izgubiti Kosovo i vise necemo imati sta da slavimo jer ce nam Kosovo vecito ostati kost u grlu. Sve je banda sa zapada lepo osmislila samo se ceka da se zadovolji forma i ozvanici ono sto su nam spremili.

  • Misirac

    6. avgust 2018 | 21:02

    Italijanska mornarica je spasila našu vojsku a ne Francuzi.Francuzi su sve debelo naplatili pa čak i one granate koje po kalibru nisu pasovale na naše topove.Čemu zahvalnost i kome?Ne zaluđujte narod da su nam Francuzi prijatelji.Isti su kao Englezi ako ne i gori.

  • ĆU 035

    6. avgust 2018 | 19:36

    Istrulelo to prijateljstvo i sada se drugačije zove,hvala im na svemu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA