≫ 

Slaviša je prvi video devojčicu (2) da pluta nasred Ade: Osećao sam kao da oživljavam sopstveno dete, laknulo mi je kad je tražila cuclu (FOTO)

Slaviša tvrdi da je on taj koji je spasao život male devojčice

  • 19

Drama i panika nastupili su na plaži Ade Ciganlije kada su sekunde falile da se dvoipogodišnja devojčica utopi u subotu oko podneva, kada se nagutala vode u ograđenom bazenu za decu sa makiške strane Savskog jezera, gde je bila sa roditeljima, bratom i sestrom.

Hrabri deda je spasao unuku, a dao svoj život: Milorad je skočio u vodu bez razmišljanja, iako nije imao jednu ruku

Mediji su pisali da je dete reanimirao lekar DZ "Novi Beograd" Miloš Jovanović, koji se tu se zatekao i odmah primenio postupak reanimacije. Međutim, postoji i druga verzija priče.

Naime, našoj redakciji se javio Slaviša Raičević koji tvrdi da su zasluge za oživljavanje faktički mrtvog deteta pripisane čoveku koji je došao na "već odrađen posao".

Nezadovoljan tekstovima po medijima želeo je da demantuje sled događaja na Adi, ispravi nepravdu i kaže da je on prvi počeo sa reanimacijom.

Slaviša kaže da je on odradio veći i najvažniji deo reanimacije; Foto: Telegraf

- Žena koja je ušla u vodu videla je da devojčica pluta. Počela je glasno da vrišti i da nosi dete iz vode. Ja sam bio 5-6 metara od događaja i kada sam video sta se dešava, odmah sam potrčao tamo da pomognem ostavivši svoje dete. Tu se stvorila velika gužva i panika. Stavio sam dete u horizontalni položaj i počeo sa reanimacijom, nije imala puls i bila je praktično mrtva - ispričao nam je svoju verziju Slaviša.

Dva minuta nakon početka reanimacije tu se stvorio, kako Raičević kaže, njegov kolega, isto lekar, ali iz doma zdravlja. Prema njegovim rečima, lekar se nametao i onda je postupak oživljavanja nastavljen u "duetu". Slaviša je primenjivao metodu "usta na usta", a Jovanović  je pristupio na grudni koš.

- Dete je zatim povratilo vodu i dobilo boju. Umotao sam je u peškir, i odveo je na ležaljke da bismo sačekali hitnu pomoć. Tada su već došli i njeni roditelji, a otac je otišao u pratnju sa detetom - rekao je lekar koji tvrdi da je on zaslužan za povratak devojčice u život.

Devojčica je počela da se davi verovatno kada joj je spala papuča i ona se okliznula; Foto: Milena Đorđević

Nakon intervencije hitne, ostao je da pitao majku. Kako je majka ispričala Slaviši, devojčica je počela da se davi verovatno kada joj je spala papuča i ona se okliznula, pa se nagutala vode. Malenim plućima nije bilo potrebno mnogo da se napune vodom iz ograđenog dela namenjenom za decu.

- Dok sam je oživljavao imao sam osećaj kao da je to moje dete. Bio sam van sebe, ali mi je laknulo kad sam od majke čuo da je na putu do bolnice dete tražilo cuclu. Znao sam da će biti okej - prepričao nam je ovo neverovatno iskustvo sa beogradskog kupališta.

Slaviša Radoičić je po zanimanju tehničar iz anesteziološkog odeljenja, a reanimira nekoliko puta dnevno, ali kako kaže, nikada se ovako nije uplašio, jer je prvi put bio sam. Nije bilo kolega, stručnog tima, a pred njim je bilo maleno bespomoćno telo.

Ukoliko je Slavišina priča istinina, nadamo se da je njegov kolega svestan da slava nakon ovakvog podviga nije krajnji cilj. Najvažnije je bilo pomoći detetu i spasiti jedan život, sam ili uz nečiju pomoć.

VIDEO: Stvorilo se jezero pored beogradskog mora

(S.V./S. Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Davljenik

    16. avgust 2018 | 21:28

    Pre par godina decko 15-tak godina skoci na Drini sa skakaonice u trenutku kad je krenula da nadolazi povuce ga vir i utopi se. Puna plaza, niko nesme da skoci u vodi jedan decko je pokusavao da ga izvuce ali kad ga izvuce na povrsinu vir ih svuce. Ja tad nerazmisljajuci skocim devojka 20tak godina sitne gradje odlican plivac i sa iskustvom reanimacije sa takmicenja u prvoj pomoci iz srednje medicinske.Izvucemo ga ja krenem reanimaciju isto tako namece se profesor fizickog krenemo u dvoje reanimaciju do dolaska hitne. Ja sa njim u saniteti kao ispomoc jer je dosla samo sestra i vozac. Sklonimo se i ja i decko koji ga je izvukao od novinskih ekipa, profesor fizickog ponosno se slika daje intervjue on ga spasao. Epilog decko posle 9dana kome se probudi ziv zdrav bez posledica,posle mesec otac tog decka dolazi kod mene pronasao gde zivim sa buketom cveca poziva na rucam slavi sinu rodjendan. Ocevidci su ispeicali sta se desilo, jadno je pomoci nekom pa se hvaliti i slikati za novine prepucacati ko je zasluzan.

  • Ognjen

    16. avgust 2018 | 20:31

    Da sam ja na njegovom mestu, samo saznanje da sam spasio dete bila bi mi dovoljna satisfakcija. Ovo po novinama mi je vašarska predstava.

  • neda

    16. avgust 2018 | 20:59

    Kaze on da je dete izvukla neka zena pa su mu davali vestacko disanje, pa dete ispljunulo vodu i vratila mu se boja, odneli su je na lezaljke i ONDA SU SE POJAVILO RODITELJI!?!?!? Pa gde su bili retardi??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA