≫ 

Ni Rim nema ovakva nalazišta: 350 naučnika iz celog sveta pohrlilo u Viminacijum, spavaju u legijskom logoru (FOTO)

Vojne barake napravljene su za njih po uzoru na one od pre 2.000 godina

  • 2

U logoru na Viminacijumu nalazilo se oko 6.000 legionara i još 600 konjanika, a sam logor se prostire na 16 hektara i zahvaljujući tome Srbija ima svetsku arheološku ekskluzivu. Viminacijum ima tu prednost što na njemu nema novog naselja i može se nesmetano istraživati.

Čast da na ovako bitnom istorijskom mestu borave ima oko 350 istaknutih istraživača iz 45 zemalja, koji se bave vojnim aspektima rimskog društva i države, a u centru pažnje su im granične oblasti - limesi, strategija i organizacija imperijalne vojske.

Svet bruji o velikom srpskom otkriću: Rimski sarkofag i dva skeleta sa zlatnim i srebrnim nakitom zaintrigirali svet (FOTO)

Ono što posebnu čar daje čitavom ovom događaju je to što su naučnici smešteni u legijskom logoru koji je napravljen za njih na ostacima nekadašnjeg velikog rimskog grada, a borave i u vojnim barakama napravljenim po uzoru na one od pre 2.000 godina. Naravno, uz kupatila i komfor koji rimski legionari nisu imali.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Možemo da osetimo ovo mesto i sve to inspiriše - kaže Sabastijan Zomer, glavni arheolog zadužen za zaštitu spomenika kulture Bavarske.

- Viminacijum je ipak poseban za nas. Mislim da niko drugi u svetu nije otišao tako daleko u rekonstrukciji nekadašnjeg rimskog načina života, podizanjem domusa i legionarskih baraka. Bio sam ovde kada je postojao samo domus i obećao sebi da ću se vratiti - deli svoje utiske Sabastijan Zomer.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ni Dejvid Briz, koji važi za "alfu i omegu" svetske arheologije i jednog od najznačajnijih stručnjaka kada je u pitanju rimska vojska, ne krije svoje oduševljenje Viminacijumom.

On kaže da se tu odvijaju neverovatna iskopavanja, a što je po njegovom mišljenju još važnije, sve to ostaje otkriveno, a rekonstrukcija amfiteatra, logora, domusa omogućava da se stekne utisak kako je zaista izgledao život u Rimskom carstvu.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- To je fantastično. Kada ste arheolog priče se nikad ne završavaju, idete sa lokaliteta na lokalitet i neprestano dolazite do novih saznanja, a Viminacijum je u tom smislu vrlo dragocen - kaže on zadovoljan što je posetio Viminacijum.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Foto: Tanjug, Tanja Valić, Viminacijum
Foto: Tanjug, Tanja Valić, Viminacijum

VIDEO: Lobanja do lobanje- legijski logor u Viminacijumu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zadnje vremd

    8. septembar 2018 | 09:47

    Bolje da više pažnje posvetite ovakvim temama nego vulgarnim rijalitima!

  • Deksa

    8. septembar 2018 | 10:03

    Bas su spavali na jogi dusecima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA