≫ 

Prilikom rekonstrukcije Trga Republike pronađeno pravo arheološko blago: Deo će biti ustupljen Narodnom muzeju (FOTO)

- Stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika su sve popisali i procenili - rekao je Goran Vesić

  • 3

Prilikom rekonstrukcije Trga Republike, ispod asfalta, pronađene su drvene kocke iz druge polovine XIX veka. Ovakva drvena kaldrma bila je postavljena sve do Terazija, a kaldrma je bila od drveta da bi se smanjila buka prilikom prolaska vozila, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić ugostio rusku princezu: Beograd čuva uspomenu na cara Nikolaja Romanova

- Do sada smo pronašli oko 1.500 relativno dobro očuvanih komada koje su pregledali i popisali stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika. Očuvane kocke se odvajaju od onih koje su uništene asfaltiranjem. Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda ustupiće 150 komada drvene kocke Narodnom muzeju u Beogradu - napisao je on na Fejsbuku.

Kako je objasnio, deo kocke biće vraćen na Trg Republike i posebno zaštićen kako bi građani mogli da vide kako je Trg nekada izgledao, a deo će se koristiti za druge delove pešačke zone u centru grada.

On je naglasio da se na ovom primeru vidi kako su se ranije odnosili prema spomenicima kulture. Nešto slično se dogodilo prilikom rekonstrukcije Malog stepeništa Jelisavete Načić koje se nalazi preko puta Ambasade Francuske.

- "Genijalci" koji su vodili Beograd pre nas jednostavno su asfaltirali prva tri stepenika i tako uništili spomenik kulture. Prilikom rekonstrukcije Malog stepeništa ponovo smo otkrili ove nekada asfalitirane delove, restaurirali ih i sada građani mogu da vide Malo stepenište kako je izgledalo 1903. godine kada je napravljeno - naveo je on.

Zamenik gradonačelnika je poručio građanima da se prilikom rekonstrukcije Trga Republike "neće zaboraviti da su tu, u centru Beograda, bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika, postavili sat privatne kompanije, koji danas ne radi i kioske, kao i da su zatvorili Narodni muzej koji su oni renovirali i otvorili".

VIDEO Bujice su u Beogradu nosile ljude:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srdja

    10. septembar 2018 | 12:49

    Nemojte molim vas vise da cuvate turske gradjevine kao spomenike. Pa zar nemamo svojih arheloskih nalaazista nego samo cuvamo od kolonizatora i popravljamo ih da ponovo dodje na svoje ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA