Unuka maršala D’Eperea u Beogradu: Čuvamo uspomenu na njega, on je sinonim savezništva sa Francuskom (FOTO)

Svečano, uz intoniranje himne, odata je počast francuskom oficiru i prijatelju našeg naroda, koji je pomogao srpskoj vojsci da 15. seprembra 1918. godine probije Solunski front i krene u oslobađanje Srbije

  • 1

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ambasador Francuske Frederiko Mondolini i Klod de Sen Pjer, unuka maršala D’Eperea, položili su danas vence na spomenik maršalu Franše D’Epereu na Autokomandi.

Završava se uređenje Platoa Milana Mladenovića, uskoro konkurs za spomen-obeležje

Svečano, uz intoniranje himne, odata je počast francuskom oficiru i prijatelju našeg naroda, koji je pomogao srpskoj vojsci da 15. seprembra 1918. godine probije Solunski front i krene u oslobađanje Srbije.

– Franše D’Epere je stanovnik Beograda, jer on to zaslužuje. On je komandovao srpskom i francuskom vojskom koja je 1. novembra oslobodila prestonicu Srbije u Prvom svetskom ratu – rekao je Vesić, podsetivši da je D’Epere komandovao savezničkom vojskom koja je briljantnom pobedom probila Solunski front i time ubrzala kraj Prvog svetskog rata, jer je Nemačka zbog tog poraza kapitulirala 11. novembra 1918. godine.

Foto: beograd.rs

Prema Vesićevim rečima, Grad Beograd čuva uspomenu na Franše D’Eperea, a on je ujedno i sinonim savezništva sa Francuskom. Beograd će nastaviti da razvija prijateljstvo dva naroda. Zamenik gradonačelnika je podsetio da je zajedničkim snagama dve vlade ove godine obnovljen Spomenik zahvalnosti Francuskoj.

– Ove godine ćemo prvi put posebno obeležiti godišnjicu oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu i na taj način odati počast onima koji su oslobodili prestonicu Srbije. Tada ćemo ogranizovati i posebne „Dane Francuske u Beogradu”. Ovo će ubuduće biti tradicionalna proslava – rekao je Vesić, najavivši da će prestonica desetodnevnom manifestacijom „Dani slobode” spojiti dane oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Foto: beograd.rs

Ministar Đorđević i Vesić su poželeli dobrodošlicu Klod de Sen Pjer i potomcima Franše D’Eperea.

– Franše D’Epere je bio iskreni prijatelj Srbije. Francuski maršal svoje prijateljstvo je pokazao kada je nama bilo najteže. Pomogao je izmorenoj srpskoj vojsci koja je pretrpela golgotu povlačeći se preko Albanije. Taj gest nama daje obavezu da mu odamo počast. Vlada Srbije i ja kao ministar nastavićemo sa tom praksom i trudićemo se da to prijateljstvo još više produbimo – rekao je Đorđević.

U ime svoje vlade, na spomenik Franše D’Epereu venac je položio i ambasador Francuske Frederiko Mondolini.

Foto: beograd.rs

– Velika je čast da danas obeležavamo sećanje na francuskog maršala i srpskog vojvodu Franše D’Eperea. Vrhovni komadant savezničkih trupa bio je čovek koji je radio na razvoju srpsko-francuskog prijateljstva. Na tom prijateljstvu i razvoju bilateralnih odnosa danas rade predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Emanuel Makron – zaključio je Mondolini.

Poseban emotivni trenutak bio je kada je Klod de Sen Pjer sa porodicom došla na Autokomandu. Unuka Franše D’Eperea rekla je da je veoma uzbuđena i počastvovana što se nalazi u Beogradu.

Foto: beograd.rs

– Drago mi je da u Srbiji postoji tako snažno sećanje na mog dedu. On je Srbe veoma poštovao i imao veliko poverenje u njih. Kao što mogu da ga imaju braća po oružju. Sa srpskim vojnicima je proživeo najbolje i najteže trenutke. Kasnije, posle rata, moj deda je bio okrenut ka razvoju dobrih odnosa sa Srbijom. Porodično smo došli u Beograd i mogu da kažem da je prijateljstvo dva naroda živo i iskreno – rekla je Klod de Sen Pjer.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA