≫ 

Skandal na Kalemegdanu: Još jedan spomenik ruiniran, iz krsta ukradena bronzana statua Svetog Đorđa (VIDEO)

Serija vandalizama prema kulturnom nasleđu se nastavlja u Beogradu

  • 1

Sa spomenika posvećenom ruskim i srpskim ratnicima iz Prvog svetskog rata, koji se nalazi na Beogradskoj tvrđavi otkinuta je bronzana bista Svetog Đorđa. Po svemu sudeći, u ovaj vandalizam i uništavanje spomenika kulture najverovatnije su uključeni preprodavci sekundarnih sirovina.

Ovo kulturno zlodelo odigralo se samo nekoliko dana nakon što je iz Železničkog muzeja isečena i odneta najstarija lokomotiva. 

- Policija je obaveštena i čeka se uviđaj - rekli su za "Blic" iz JP "Beogradska tvrđava".

Lopovi su iz granitnog krsta izvalili i ukrali skulpturu Svetog Đorđa Pobedonosca, izvajanu u bronzi.

Čuvar je zatekao 15 ljudi kako seku lokomotive i odmah pozvao policiju: Kako je stradala najstarija lokomotiva iz Železničkog muzeja (FOTO)

Ovaj spomenik bio je donacija ruskih društvenih organizacija "Centar nacionalne slave" i Fonda Andreja Prvozvanog gradu Beogradu. Postavljen je pre četiri godine u sklopu manifestacije obeležavanje stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata. Osveštao ga je patrijarh srpski Irinej uz sasluženje predstavnika patrijarha Moskovskog i sve Rusije Kirila, njegovog prosveštenstva episkopa kronštatskog Nazarija.

Visina spomen obeležja je 2,7 metara i krase ga tradicionalni hrišćanski simboli krst i, bar do danas, lik svetog Đorđa, pokrovitelja ruske i srpske vojske, na konju kao podsećanje na žrtvu koju su vojnici ruskog i srpskog naroda položili za slobodu.

Ako se ovakvom vandalizmu ne stane na kraj, uskoro će Beograd biti grad polomljenih i orobljenih spomenika, čija je neprocenjiva vrednost završila u starom gvožđu. 

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CCCC

    18. septembar 2018 | 01:03

    Nista nam nije sveto nije ni cudo sto sve dublje padamo u ambis kao nacija...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA