U Beogradu se danas pravi drugačija pica i služi samo "srk kafa": Ugostiteljima stižu Italijani i ove stvari ne smeju da im posluže

U iščekivanju navijača ugostitelji samo trljaju ljude

  • 21

Večeras se očekuje prava navala Italijana, navijača Napolija, tima koji će u 21h odmeriti snage sa "Zvezdom".

Neverovatan pad kvote na Zvezdu kako se bliži meč sa Napolijem: Kec skoro prepolovljen i nastavlja da se smanjuje!

I dok se navijačke strasti ne uzburkaju do maksimuma, valja napuniti stomake, okrepiti se i upoznati Beograd. I to je ono što čekaju ugostitelji. Dok služe Beograđane koji opušteno pijuckaju piće, oni očekuju trenutak kada će morati da usluže vojsku navijača.

- Italijani ne vole picu sa kačkavaljem kao mi, oni stavljaju mocarelu. Tako da, danas ćete jesti picu sa mocarelom! Ne zamerite, gosti su gosti - u šali je govorio konobar jednog kafića u Knezu.

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Da li će za kratko vreme, dok Italijani budu špartali centrom grada, naši ugostitelji uspeti da ih usluže po njihovim običajima, teško je pitanje. Ali, treba znati da, za razliku od nas, Italijani ne žure toliko sa hranom.

Na primer, na Siciliji kada naručite večeru, nemojte očekivati da ćete odmah utoliti i glad. Običaj je da vas konobar služi čitav sat pre nego što večera bude postavljena.

Foto: Pixabay.com

A kafa? Nemojte se iznenaditi ako danas ne dobijete ni mleko. Navijači će sigurno poželjeti da se razbude posle putovanja, pa će kao od šale da ispijaju espreso. I to bez mleka, na eks. Treba skuvati i poslužiti toliko crnih kafa. Ko će da stigne da se bakće sa mlekom i šlagom. 

Zapravo, teško je ugoditi Italijanima, pasioniranim ljubiteljima kafe. Svaka regija ima svoje vrste kafe, nazive, arome...

Na primer, baš u Napulju se zaista pije izuzetno crni, kratak i jak espreso. On se pije zaista brzo, u par gutljaja i "s nogu". Ako hoćete da sednete, to u Italiji ponekad i više košta. Ako mislite da je kratki espreso najmanja moguća mera, varate se. Još "kraći" je ristreto. Za malo više kafe potrebno je naručiti "lungo" ili "amerikano".

U Milanu se pije "marokino", a on osim kafe sadrži i kakao. U Trstu se "espreso" nativa "nero", a za espreso sa malo penušavog mleka kaže se kapo.

Kafe s mlekom se piju samo pre podne, pa se nemojte čuditi ako vas neki Italijan sa podsmehom pogleda kada posle ručka ili večere naručite makijato.

Osim toga, Italijani nisu mnogo probirljivi gosti, pričaju konobari.

- Svako ima neke svoje zahteve, pa tako i Italijani, ali generalno, kao narod, dobro se snalaze sa našom poslugom. Svi oni piju i espreso i makijato, vole italijansku hranu kod nas, i nemaju nekih zamerki. Dovoljno je da čuju "Ćao, Ćao" i već sam ih kupila - priča konobarica iz poznatog lokala na Terazijama.

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sascha

    18. septembar 2018 | 17:05

    Pa sto se oni ne prilagodjavaju meni kad odem u italiju, npr hocu pljeskavicu sa lukom ili lozu da popijem. Sta ima to im je, pa kome se svidja

  • Gordana

    18. septembar 2018 | 15:16

    Gluposti!!! Italijani vole da probaju našu kuhinju. Naravno da na pravu pizzu ne ide kackavalj i kečap- isto kao sto u cevape ne ide piletina !!! Piju normalnu espresso kafu koja je kod nas odlična. Espresso je isti dali ga narucite u Milanu ili Bariju ili Napulju pa i u Beogradu. U velikom broju odlaze u Beograd na odmor. Ne idu iz Evrope u Afriku već do Beograda prema tome novinari- ne paničite !!! 😃😃😃

  • Мирослав

    18. septembar 2018 | 14:55

    Шта би било да наши у Италији траже ћевапе, пљескавицу или бурек?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA