≫ 

Mnoge škole imaju školske policajce, privatno obezbeđenje, elektronske brave i video-nadzor, ali šta najbolje može da sačuva decu?

- Vreme je takvo da je obezbeđenje po školama u Beogradu neophodno - kaže jedan od direktora škola s kojima smo razgovarali

  • 8

Obezbeđenja i školskih policajaca se setimo tek kada se neka neprilika dogodi. Ali, činjenica je da su oni tu bilo da ih šalje Ministarstvo prosvete ili da roditelji insistiraju na tome, ne bi li im deca bila što sigurnija.

Zemunski osmaci pretukli sedmake koji su zlostavljali malog Marka: Govorili mu da je jadan jer nema oca i patike od 15.000 dinara

Prema rečima Milana Bajića, direktora Osnovne škole "Josif Pančić" na Banovom brdu, vreme je takvo da je obezbeđenje po školama u Beogradu neophodno.

Tri člana obezbeđenja, odlučili su roditelji, svakodnevno brinu o 1.350 đaka ove škole i oni su tu dok su tu i deca od 7.30 do 19.30 časova. Plaćaju ih 160 dinara mesečno odnosno 1.600 dinara godišnje. Bude li potrebe, broj čuvara može da se smanji na dva.

Osnovna škola "Josif Pančić", Foto: osjosifpancic.rs

- Oni su tu preventivno, jer mi imamo i dežurstva naših nastavnika i učitelja. Roditelji su smatrali da nije skupo, ali da može da bude korisno - objasnio nam je direktor Bajić.

Kada je u pitanju školski policajac, ova škola ga, prema direktorovim rečima, deli sa još dve škole. Sa njim u timu, povećana je bezbednost dece, a to je, kaže direktor, dobra stvar.

Kako kaže Branko Subotić, direktor Elektrotehničke škole "Nikola Tesla", cela škola je pokrivena video-nadzorom, ali imaju i školskog policajca.

- Na glavnom ulazu imamo i elektronsku bravu, tako da ne može da uđe bilo ko. Imamo dežurne nastavnike za vreme odmora. To su naše mere bezbednosti - kaže Subotić. - Ali, generalno naša škola nije problematična, nemamo incidenata.

Školski policajac je samo njihov, objašnjava direktor, jer je reč o baš velikoj školi, od skoro 2.000 đaka.

Elektrotehnička škola "Nikola Tesla", Foto: teslabg.edu.rs

ON NAM JE DESNA RUKA

- Školski policajac ima svoju kancelariju u našoj zgradi i tu je od 10 pa do 18 časova. Šta god nam zatreba, njega pozovemo, on nam je tu kao desna ruka. Ne daj Bože, ako se desi, da nestane nešto, recimo mobilni telefon, ali on je tu da roditelje usmeri na policijsku stanicu da podnesu prijavu. To je ono najstrašnije što može da se desi - kaže direktor i dodaje da njihov policajac ne prekida tuče, jer tuča, kaže direktor, nikada nije ni bilo. - On je tu više za "zlu ne trebalo" i da nama neko bude tu uveče, za svaki slučaj, pogotovo zimi kad rano padne mrak, da ne gledamo da l' neko dolazi da, ne daj Bože, prodaje drogu, zato je on tu. Nas nema glava da boli - objašnjava Subotić.

Kako navode iz Ministarstva prosvete, Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja članom 108 je propisano da ustanova donosi Pravilnik kojim uređuje pitanje bezbednosti učenika u školi. Kada je reč o zaštiti od nasilja Ministarstvo insistira na poštovanju uspostavljenih procedura koje su propisane Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje i odnose se na mere prevencije i intervencije.

- Savet roditelja u školi odlučuje o tome da li će angažovati privatno obezbeđenje i tu vrstu obezbeđenja finansiraju roditelji. Školski policajci su policijski službenici. Njihov cilj je unapređenje bezbednosti u školama, ali i unapređenje komunikacije sa policijom - kažu iz Ministarstva prosvete.

Kako najbolje možemo da zaštitimo svoju decu? Ostavite nam odgovore u komentarima.

VIDEO: Osnovne škole u Finskoj samo spolja liče na one u Srbiji

(J. V./j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nbg

    27. septembar 2018 | 13:14

    Obezbedjenje po skolama su penzioneri kome nije do zivota..stavi ruke na ledja i seta po skolskom dvoristu...koga taj obezbedjuje???

  • Vosa

    27. septembar 2018 | 13:10

    Zalosno. Kas sam 80-tih gledao u amerckim filmovima da u skolama imaju resetke, blindirana vrata, obezbedjenje mislio sam da ta dekadencija postoji samo u drugorazrednim USA filmovima.

  • Vesna S.

    27. septembar 2018 | 13:27

    Osim kucnog vaspitanja ,sto je br.1, trebaju nam novi striziji zaloni, i jos primena istih !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA